Vzhledem k mému minulému článku přináším článek o „věcech“, které by mohly (nebo nemusely) využívat krystalovou technologii. Ze všech superzbraní však jenom vybírám, abyste neříkali, že jsem zapomněl na tamto nebo ono. Každopádně je toho dost a tak jsem si dovolil rozdělit vám to na tři kategorie – Stanice, lodě a jiné. Protože je to ohromné množství informací, vyjde toto jako série tří článků.

Centerpoint Station

Tato stanice byla v držení několika různých ras během života galaxie. Stanice neměla generátory gravitace, tudíž jí vytvářela rotací po ose. Uprostřed byl „vnitřní svět“, který byl osvětlen umělým sluncem v centru celé stavby. Uvnitř se nikdy nesetmělo. Nikdo nikdy nezjistil, kdo ji postavil a čeho všeho byla schopna (Ale my víme všechno, takže: Stanici postavili Celestiáni 100 000 let před bitvou o Yavin a během tohoto roku si stihli „postavit“ několik systému k žití). Nacházela se v systému Corelia (stejně se jmenuje planeta, ze které pochází Han Solo) a říká se, že to byla právě Centerpoint station, která umožnila vznik života v tomto systému. V systému je sedm planet a pět z nich je obyvatelných. Bohužel stanice byla zničena.

Star Forge

Další z artefaktů minulých civilizací, tentokrát Rakatů. Takzvané „Nekonečné Impérium“ si nahrabalo dost otroků, aby postavilo ohromnou továrnu. Nad svým domovským světem (Rakata Prime nebo Lehon, aby bylo jasno) si nechali zbudovat továrnu, schopnou stvořit armádu během chvíle. Jelikož Rakatové byli velmi zuřivý a zlověstný národ, Star Forge se začala živit jejich negativní energii a stala se ultimátní zbraní Temné Strany. Hlavní zdroj energie byla však hvězda pod továrnou. Víme že Rakatové dokázali přetvořit Sílu ve hmotu (Forcesaber) a tady to dokázali dokonale. Ze známé galaxie to byli Revan a Malak, kteří objevili nefunkční Star Forge a zprovoznili ji na stvoření invazní armády. Pak byla opět Revanem zničena (nebo možná ne…).

Dark Reaper

Během Hyperprostorové války Sith sith Naga Shadow (Rasou jen napůl Sith, ale přesvědčením dokonalý) zbudoval zařízení schopné vysát energii ze všeho živého v okolí a přetvořit jí na zničující parsek schopný spálit celé planety. Nepřipomíná vám to něco? Taky se k tomu dostaneme. Reaper se ztratil a byl nalezen hrabětem Dooku. Aby ho mohli zastavit, Anakin musel najít holokron mistra Qel-Dromy. Stanice, dá-li se tomu tak říct, měla chabou konstrukci, a jakmile přišla o výhodu, stačil pouze tank na zničení celé konstrukce.

Gauntlet

Během studené války vytvořilo sithské Impérium dělo schopné zaměřit cíle v hyperprostoru a zničit je ještě za letu. Sithští inženýři umístil dělo do málo zmapovaných oblastí galaxie a za pomoci dalších artefaktů byli schopni sestavit první prototyp během let. Bez takových součástek by stavba trvala desetiletí nebo staletí. Impérium bylo připraveno zbraň otestovat a produkovat sériově, ale republika se dozvěděla o existenci prototypu a vydala se ho zničit. Dělo bylo zničeno a další se nevyprodukovaly.


Hvězda smrti I, II

Nebudu vám říkat, co to bylo… To všichni doufám víme. Ale vyberu si je nějaké podrobnosti. Například: První Hvězda smrti měla poloměr 120 km. To je dost, ale druhá dostala ještě o 40 km navíc – v poloměru měla 160 km. Představte si tu hmotu. Kromě velikosti získala mladší Hvězda trojnásobnou protileteckou obranu. Asi se poučili z minula. Kdo by nečekal, že když tvoří novou verzi, bude lepší. Jen je trochu ironické, že hyperpohon, který měla druhá sanice o třídu vyšší, nebyl nikdy použit… Cenu nemám pro porovnání, ale je uvedena cena první hvězdy, která se pohybuje okolo bilionu kreditů (to je asi tolik 1 000 000 000 000 000 000)
Ale abychom se dostali k tomu proč superzbraň. Superlaser montovaný na hvězdách smrti. Jejich dosah byl necelé půl miliardy kilometrů a tyto konkrétní zbraně byly schopné ničit planety. V případě těchto laserů vedlo z generátoru 64 šachet, které vedly menších množství energie a pak se spojovaly do osmi paprsků, ty pak formovaly jeden silný protonový laser. (Tak a tady se dostáváme zpět ke krystalům) Tehdy ještě kancléř Palpatine vyslal tajně 501. legii ukořistit energetický krystal na Mygeeto. Nic netušící jedi Ki-Adi-Mundi na to poté doplatil životem po rozkazu 66. Tento krystal byl potom použit jako zdroj generátoru energie.

Darksaber

Durga Hutt, vůdce kriminální skupiny si nechal postavit svou vlastní obdobu Hvězdy smrti. Využil vědomostí imperiálních inženýrů, kteří pracovali na původních stanicích. V poli asteroidů v systému Hoth začala stavba další superzbraně. Hutt nehodlal vynaložit takové bohatství na stavbu a proto osekal stanici od všeho nepotřebného. Jednoduše se loď skládala z laseru, generátoru energie a motorů se strojovou. Samozřejmě nezapomněl na komnaty pro sebe a své přátelé, aby se měli kam uchýlit, ale právě tato strohost zapříčinila tvar velice se podobající světelnému meči, a odtud ten poetický název. Jelikož zbraň nemohla soustředit energii stejně jako u Hvězdy smrti, na konci byla obrovská krystalická čočka, která umocňovala sílu paprsku.