Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Postavení kánonu po uvedení Star Wars 7

Reklama
Napsáno dne 2.1.2016

Mnozí z vás si jistě pamatují poprask, když George Lucas prodal Lucasfilm společnosti Disney. V průběhu tohoto činu se rozhodlo o novém filmu Star Wars s pořadovým číslem VII a jako další z nečekaných kroků bylo vyčlenění dějů z knížek, komiksů, seriálů a počítačových her z oficiálního příběhu Star Wars. Byla sestavena komise, která veškerou tvorbu příběhů ze světa Star Wars kontroluje, aby příběh zůstal přehledný a děje se nekřížily (jedním z hlavních neduhů například bylo, že nějaká postava zemřela víckrát, např. Mistr Even Piell, nebo Adi Gallia). Další vydávaný obsah ze Star Wars je označován buď jako „Legends”, nebo je v oficiálním kánonu.

Pokud jste viděli nový film, a znáte ono EU (Expandované Universum), jistě vám neunikly povědomé názvy a situace, které byly přemístěny do Legend, ale tvůrci si je převzali a použili do svého příběhu z předaleké galaxie. Zde jsou některé z nich:

1) Nová Republika a Imperiální zůstatek

V EU se z Povstalecké Aliance z původní trilogie po svržení Imperiálního řádu stala Nová Republika. Tudíž z bojovníků za svobodu vznikla nová vláda galaxie. V Epizodě VII i EU se Nová republika „zrodila” po Bitvě o Endor (Return of the Jedi) a Mon Mothma (hlavní zakladatelka a vůdkyně povstalců) se stala jejím politickým vůdcem.
V obou případech, Imperiální zůstatek i První řád jsou důsledky imperiální porážky a byli donuceni stáhnout se do kouta galaxie.

Síla se probouzí: První řád, vojenská a politická organizace. Inspirována galaktickým Impériem vede konflikt proti Nové republice a Odboji.

EU: Imperiální zůstatek je to, co zůstalo po několika dekádách bojů Povstalců/ Nové republiky proti Impériu.

2) Starkiller Base

Starkiller Base v novém filmu představuje nebezpečnou zbraň Prvního řádu, podobnou funkci měl v EU „Sun Crusher”. Tyto dvě zbraně spojují dvě věci:

  • Obě verze budoucnosti zbytku Impéria mají zvláštní sklony k ničení planet.
  • Obě tyto zbraně ničící planety potřebují pro svůj paprsek energii ze Slunce.

Síla se probouzí: Starkiller Base je planeta připomínající Hvězdu smrti, mnohem větší a silnější, se schopností zničit planety v celé soustavě pomocí laserového paprsku čerpajícího energie ze Slunce.

EU: Sun Crusher byl stíhač vyrobený z téměř nezničitelného materiálu, který měl podobnou destrukční sílu jako Hvězda smrti a stejně jako Starkiller Base potřeboval sluneční zdroj na představení své ničivé síly.

3) Syn Hana a Leiy se obrátil na temnou stranu Síly

Kylo Ren se představil jako nový učeň Temné strany, který se učí od svého mistra, ale jeho schopnosti nejsou zdaleka tak vypilované, jako byly u jeho předchůdců. Svou inspiraci hledal ve svém dědovi Darth Vaderovi. Renovo skutečné jméno je Ben Solo.

EU: Jacen Solo se obrátil k Sithům pod vlivem Lumiyy, kterého trénovali Darth Vader a Imperátor. Jacenovi bylo řečeno, že musí obětovat své rodiče řádu, aby se mohl stát pravým Mistrem Sithu. Částečně z důvodu rozporuplných pocitů vůči svým rodičům, zabil svou vlastní tetu Maru Jade Skywalkerovou. Pak si změnil jméno na Darth Caedus.

Síla se probouzí: Kylo Ren je syn Hana Sola, který přešel k Temné straně Síly. Stejně jako Jacen, začal svůj trénink jako Jedi pod mistrem Lukem Skywalkerem. Jako Jacen, i Ren byl zlákán k temnotě jako učedník Temné strany. A stejně jako Jacen, také Ren potvrdil svůj přechod k Temné straně vraždou člena rodiny, konkrétně svého otce Hana Sola.

4) Lukova výuka končí tragicky

To, že Lukovi přešel žák k Temné straně není žádná novinka. V knihách se to stává často, protože jde vždy o zajímavý dramatický prvek. Pravděpodobně i proto je použit i v novém filmu.

Síla se probouzí: Luke tráví značný čas tím, že hledá informace o Jediích, i když byla většina ztracena za vlády císaře Palpatina.

EU: Luke ztratil asi půlku své první Jediské třídy díky Temné straně. Za několik let se to stávalo často, že Jedi přešel k temné straně i zpět. Hlavní charakteristikou Lukova tréninku je tedy ztráta svého synovce, který přejde na Temnou stranu, stejně tak i jeho hledání informací o historii řádu Jedi.

5) Světelný meč

Meč Anakina Skywalkera dostal Luke Skywalker od starého Bena Kenobiho. Luke o něj přišel, stejně jako o svojí pravou ruku v Oblačném městě při střetu s Darth Vaderem. Rodinný meč spadl do šachty a byl dlouho ztracený.

Síla se probouzí: Meč se najednou objevil v rukou Maz Kanaty. Jak se k němu dostala je stále záhadou.

EU: Světelný meč se během poměrně krátké chvíle dostal do rukou Boby Fetta. Boba Fett s ním spadl do chřtánu Sarlacca. Tím ale příběh meče nekončí. Poté, co se Fett ze Sarlacca dostal, meč putoval dál, až si konečně našel cestu k Benu Skywalkerovi, synu Luka Skywalkera. V knižní verzi je dokonce příběh, že meč (i ruku) získal Imperátor a uložil ho do své tajné skrýše. Nakonec Luke svěřil meč do rukou Mary Jade.

Zdroje:
StarWarsNewsNet
IGN.com
Gizmodo