Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

V předvečer Dne Vyvoleného

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Mistr jouda
23-24
8. Prosinec 2013 - 11:03
Pěkná, zajímavá povídka. Našel jsem nějaké nesrovnalosti typu jedi/Jedi.
Jinak mě tam trochu vadila ta sprostá slova. Jinak se mi povídka líbí, máš u mě 9 hvězd ;)

"A TO SE VYPLATÍ!" -Mistr Jouda, každá šťastná situace.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
8. Prosinec 2013 - 17:14
Díky. Jinak ty nesrovnalosti jedi/Jedi jsem hledal a nenašel. Znáš konkrétní případ? Co se těch sprosťáren týče... to je věčnej boj. Já proti nim nic nemám, jsou-li užity smysluplně a vyjadřují-li postoj postavy. Když v tobě vře krev, nejsi naštvanej, ale nasranej. Když máš někoho plný zuby a už nevíš, jak mu to jinak říct, nepošleš ho do háje, ale do prdele. Tak to je. Ale co já budu co říkat? Poslechni si odborníka :)
odkaz »

JAMU

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
8. Prosinec 2013 - 11:10
Taková tipicky Yelly-Manovská povídka. Nemám co dodat, smekám a dávám 10* ;)

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+4
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
8. Prosinec 2013 - 17:15
Děkuju. Lichotí mi, že jsem dle tebe dosáhl typičnosti :D

JAMU

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
8. Prosinec 2013 - 21:49
Ačkoliv budu opakovat Pětku, opravdu to je tvá typická povídka - a to jsem o tom uvažoval ještě dříve, než jsem četl její komentář! Lehký, nenáročný úvod, který čtenáře vtáhne bez jeho vědomí, postupná změna v akci a zamotaný konec. A to z pohledu relativně obyčejného člověka. Nudné? V tvém podání nikoliv. Je fakt s podivem, jak do krátkého textu nacpeš tolik děje a myšlenek.

Dále je to už druhá povídka za sebou, která se zajímá o Jedie z jiného úhlu pohledu. Z toho který si lidí nedokáže ani moc představit, že se člověk ovládající Sílu nechce stát Jediem a používá Sílu jen v praktických situacích, nerozlišuje Světlou a Temnou stranu, ale bere Sílu jen jako dar.

Pak je tu věc, že píšeš opravdové povídky, které dle mého splňují kritéria povídek: jsou krátké, úderné a mají pointu. Co víc si přát? Pokud chci něco delšího, přečtu si knížku, ale tohle je přesně to, co by tu mělo být.

No, to by bylo k vyzdvihování povídky, teď by mě zajímalo pár věcí, především souvislostí s reálným světem:
1. Přirovnáváš situaci na Coruscantu k situaci v Praze, kdy po nasněžení také nastává menší kalamita - a funguje jen podzemka = metro?
2. Přirovnáváš svátek Vyvoleného k Vánocům? (to je trochu očividné, ale nechtěl přece jen se zeptám!)
3. Nakolik ses inspiroval skluzem s odevzdáním skici s komixem s reálným stavem? :)

Tak to je snad vše... hodnocení asi bude za plnej počet, o tom není moc se bavit.

Vzpomněl jsem si na to až na konec, takže to bude trochu mimo, ale nechtělo se mi už upravovat napsaný komentář. Celou dobu mi vrtalo hlavou, co mi říká jméno Matt Fissk. Tušil jsem, že to bylo v některé povídce, dokonce jsem tušil že to bylo asi ve tvojí, ale až strýček Google mi poradil, že to bylo v Niv Ceuelasu... pěkné propojení s předchozí sérií, které mi připomíná, že bych si měl tu sérii také někdy celou přečíst...
EDIT: Ve 2. otázce mi tam nějak přebývá "nechtěl"... očividně změna myšlenky v polovině věty :D

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
8. Prosinec 2013 - 21:57
Díky za komentář. Brát jedie (potažmo celé univerzum) z jiného úhlu pohledu mě baví. Je to něco neotřelého, myslím.

Odpovědi na jednotlivé body:
1) Tak trochu. První odstavec jsem napsal cestou tramvají asi před měsícem. Jen tak. Zamyslel jsem se, měl jsem v ruce notes a tužku a bylo to. Zima ještě nebyla, ale nějak to na mě přišlo. Takže v podstatě ano, ne "tak trochu", inspiroval jsem se Prahou. Jo. Mimochodem, původně to vůbec nemělo být ze Star Wars, k dalšímu rozvinutí jsem přišel až později.
2) Ano. Mám za to, že i Lucas myslel Anakina jako jakousi parafrázi na Ježíše, Mesiáše. Přišlo mi to jako logické vyústění událostí po rozpadu Impéria. S určitou nadsázkou, samozřejmě.
3) Tak na 80%, +-. Ne, že bych byl ve skluzu s komiksem. Jsem ve skluzu se vším.

Matt Fissk: tahle postava mě nepřestane překvapovat. Původně vznikla jako charakter, za který jsem před víc jak pěti lety hrál spolu s Wampyrellim SW dračák. Byl to celkem plochý charakter. Poprvé se zde objevil v Niv Ceuelasu, ještě dřív jsem ale napsal Jeskyni, ve které vystupuje také. Tato povídka ho dále rozvíjí. Baví mě to. Z původního jednoznačného klaďase se stává komplikovanější postava, leckdy až nesympatická. A to se mi líbí. Tahle povídka navíc správně funguje jedině tehdy, když čtenář ví, kdo Matt Fissk je. Jinak působí celkem zvláštně a vzbuzuje otázky typu: "Kdo ten Fissk je?" "Proč ho sem cpe?" etc.

JAMU

+1
+4
-1
Obrázek uživatele Ondráš
23-24
9. Prosinec 2013 - 17:54
Uffff... Povídka úžasná. K tomu po Viqově komentáři není co říct. Jen tázka: Pokračování nebude? :-)

„Mějte dobrou náladu. Dobrá nálada vaše problémy sice nevyřeší, ale naštve tolik lidí kolem, že stojí za to si ji užít.“ -Werich

+1
0
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
10. Prosinec 2013 - 18:17
Děkuji velice:) Pokračování neplánuju. U mě ale jeden neví, je dost dobře možné, že na děj téhle povídky někdy v budoucnu volně navážu - podobně, jako jsem v této navázal na Niv Ceuelasu :)

JAMU

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Gregor
25-26
10. Prosinec 2013 - 15:29
No... Měl bych dvě otázky:
1) Wampa jako domácí mazlíček? :DTo už bych spíše čekal Gizku, Anoobu nebo takovou tu uhyhňanou potvůrku, co měl Hondo :D
2) Od takového povídkářského formátu, jako jsi ty, bych rád získal nějaké rady :) Nepřečetl by jsis Cestu?
Jinak nevím co říct :) Měl jsi to dobré jako vždy, to nikdo nemůže popřít ;) Přesto mi ale tvá předešlá povídka připadala lepší, a tak jsem zde dal 9*

"It's okay. Don't be afraid to say it—dead, death, the dead. It isn't going to go away, and if we don't face it, we'll just make it bigger than it really is. Can't live without death, can't die without life." - Kal Skirata

+1
0
-1
Obrázek uživatele Yellyman
29-30
Yellyman [Bývalý Správce]
10. Prosinec 2013 - 18:22
1) Fórek. Věta zní: "Mladší dcera totiž chtěla šlechtěnou domácí wampu, tu tady nesežene." Univerza znalý fanda se jistě podiví: "WTF?", jak ale v prohlášení stojí, chce dcera wampu ŠLECHTĚNOU. Nějakou mutaci, bioinženýrství zvládne všechno. Takovou reakci měla tahle narážka vyvolat, představu malé, domácí wampy, mazlíčka. 2) Zkusim to. Nechci nic slibovat (jako již mnohokráte; touto cesto se opětovně omlouvám všem těm, kterým jsem přečtení povídky neuvážlivě slíbil, a nesplnil), mám toho teď docela dost. Matura, přijímačky, do toho další zájmy... přál bych si, aby byl čas nafukovací, žel není. Alespoň ne v naší dimenzi. Díky za komentář :)

JAMU

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Gregor
25-26
10. Prosinec 2013 - 19:43
Aha. Tak to jo :D Takovou malou Wampu bych možná taky bral :D Jinak s tou povídkou to nespěchá :) Viq mi to taky slíbil už před měsícem a stále nic, takže jak říkám, až budeš mít čas, tak budeš mít čas :)

"It's okay. Don't be afraid to say it—dead, death, the dead. It isn't going to go away, and if we don't face it, we'll just make it bigger than it really is. Can't live without death, can't die without life." - Kal Skirata

+1
+1
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
10. Leden 2014 - 14:38
Hm, typická "Yelly-manovka"? Niečo mi hovorí, že nie. Yelly-man, ktorého poznám píše dva druhy poviedok. Niv Ceuelasu a Jaskyňu (Jeskyni), v ktorých ukázal, že vie napísať prepracované, citlivé pasáže, a potom poviedky, ktoré skôr "rozdeľujú spoločnosť" - sú sarkastické, uštipačné, rozporuplné, miestami aj vulgárne, písané ležérnym štýlom a so snahou zaujať, rozprúdiť debatu. Tie nie vždy každému sadnú (ale mne vo väčšine prípadov áno).

Tentokrát som čítal poviedku, ktorá nebola ani roporuplná, ale nebrala si za svoj základ ani Niv... Je niečo medzi, hybrid. Som rád, že si trochu ustúpil tej "kontroverznosti" a viac sa zaujímal o charakter postavy. Ak si to dobre všímam, práve na toto sa v poslednom čase zameriavaš.

Príbeh hral pre mňa druhé husle, ako sa vraví. Dej bol ľahko predvídateľný, ale vôbec mi to nevadilo. Otázky skôr vyvolávali iné veci - hlavná postava, jej zmýšľanie a vôbec jej pôsobenie vo svete SW. Týmto si to vykompenzoval dostatočne.

Spočiatku som si kládol otázku: "Čítam vôbec poviedku zo sveta SW?" Mnoho tomu nenaznačovalo. Síce sa v texte mihli názvy ako Coruscant, Vyvolený, Dve slnká, prekryté však boli dostatočne hrubou vrstvou "nášho sveta". V úvode mi to trochu vadilo, pretože prepojenie sa zdalo až prisilné. Postupne však tento pocit opadol a venoval som sa len poviedke samotnej, bez ohľadu nato, že celý dej sa odohrával v zasneženej Prahe (môj subjektívny pocit, ktorého som sa nemohol zbaviť).

Dej pekne odsýpal, bol rýchly, ale nie zbrklý. Postavu si aj na tak krátkom rozsahu dostatočne rozpísal. Opis "nudného" života ti skutočne ide. Vieš mu vdýchnuť ten správny náboj prostredníctvom svojho nezameniteľného spôsobu opisu. Opäť musím vyzdvihnúť zaujímavú voľbu slov. Text pôsobil veľmi živo a hravo.

Presun k záveru poviedky. Keďže si mi ani po mesiacoch nevysvetlil, ako to s tým Mattom v skutočnosti je, tak čiastočne tápam. Poviedku Jeskyně by som mal chápať ako medzistupeň medzi Niv a touto poviedkou? Tak prečo je Matt taký kontroverzný? Čo to jeho správanie? Jeskyne opisuje muža, ktorý už pozná sám seba, má určené svoje hodnoty, ciele. Drží sa Rádu, rozumie Sile, odoláva temnej strane. Niv Ceuelasu pekne vysvetľuje, ako sa zo "strateného chlapca" stáva Jedi. Zároveň však svojím záverom vyvoláva polemiku. A potom príde táto poviedka, ktorá vo svojej podstate povie, že Matt sa už ďalej nepridržiaval zásad z poviedky Jeskyně, ale opäť raz upadol na miesto, kde Niv začínala... možno ešte nižšie. Chýba mi tu ten jeden medzistupeň. Ten, ktorý to vysvetľuje. Mattovi som "fandil" a nazdával sa, že ho poznám... V tomto časovom rámci, ktorý uvádzaš, sa s ním ale neviem stotožniť.

Takže teraz neviem... Niv sa skončilo nejasne temným záverom. Jeskyne voľne pokračuje a jej záverom je vyjadrené, nazvyme to morálne poučenie hlavnej postavy. Matta z Jeskyně by som pokojne prirovnal k Obi-wanovi. Vyrovnaný, s jasným názorom, relatívne optimistickým výhľadom do budúcnosti. Preto postave v tejto poviedke nerozumiem... Snáď mi to tentokrát vysvetlíš... I keď to bude veľmi náročné.

Poviedku koniec-koncov hodnotím ako dobrú. Páčila sa mi a možno sa zaradí to skupiny poviedok, ktoré by som si chcel niekedy prečítať znova. Nepatrí síce medzi tvoje najlepšie práce, ale našiel si doposiaľ nevyjadrený prienik tém svojej tvorby, ktorý si teraz prezentoval. Bolo to trochu odlišné, ale zároveň tvoje nezameniteľné. Tvoj prístup, štýl, spôsob vyjadrenia príbehu boli na výbornej úrovni. Hodnotím na úrovni 90 bodov. Body dole som dával len za to, čo som už vyššie popísal a čo mi bránilo v tom, považovať tvoju poviedku na dokonalú. Možno však dôjde k situácii, že mi to v prípadnom komentári trochu objasníš a ja svoje hodnotenie poupravím. Takto len vyjadrujem svoje aktuálne myšlienky, ktoré boli miestami trochu zmätené.

A samozrejme, želám veľa dobrých nápadov do ďalšej tvorby. Tvoje poviedky patria medzi moje najobľúbenejšie... Viac k tomu dodávať nemusím.

PredsaJa.

+1
+2
-1