Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Stín

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Mate
29-30
4. Leden 2014 - 23:24
No, už je to dlhá doba, čo som tu na webe čítal nejakú poviedku, a ešte dlhšia doba, čo som čítal nejakú poviedku od teba. Ale mám pocit, že odkedy si napísala Moria Greena (ak si dobre pamätám názov poviedky), tak sa tvoje pisateľské schopnosti o dosť vycibrili. Podľa mňa si urobila niekoľko krokov dopredu.

Opisy už nie sú také "kostrbaté" (zveličujem, aby som dobre vyjadril svoju pointu) ako bývali, ale sú oveľa lepšie zladené a vo väčšine prípadov zľahka prechádzajú z jednej vety do druhej. Celá súslednosť viet je v tejto poviedka plynulejšia než v tých pred tým.
Teda ďalšie zlepšenie vidím v štylistike a v tvorbe viet. (Hoci som narazil na niektoré úseky, v ktorých to škrípalo, ale k tomu sa ešte vrátim.)

Z hľadiska gramatiky som nenašiel takmer žiadnu chybu (až na jednu čiarku, ktorá ti ušla), ale na český jazyk nie som odborník, takže som mohol niečo prehliadnuť.

Podrobnejšie rozoberiem celú poviedku. Postupne budem rozoberať jednotlivé úseky rozdelené hviezdičkami.

1.úsek
Tu sa ti skvele podarilo navodiť dojem „temna“ a tajomna takže ma to dobre nabudilo do ďalšieho čítania. Urobila si to rozumne, neprezradila si tam ani veľmi veľa, ani príliš málo. Tento prvý úsek bol najlepší a spisovateľsky najkvalitnejší z celej poviedky. Skvelé opisy, skvele volená slovná zásoba...
Tento úsek bol úžasný, bezchybný, čiže by som ho ohodnotil na 100%

2. úsek.
Opisy na začiatku boli zase na výbornú.
Potom to však zaškrípalo tu: ....přesto se však někteří obyvatelé O‘pahzu stále pozastavovali nad jeho vzezřením. Chodit po Carratoských ulicích s tvorem pocházejícím z Mandalore je poněkud neobvyklé. V tomto případě ještě neobvyklejší o to, že jeho majitelka pochází z Firrerre, což je planeta....
V troch vetách si spomenula názvy štyroch planét (O’pahz , Mandalore, Carratos, Firrerre).
Pre obyčajného čitateľa je taký nával cudzích názvov dosť nezaujímavý. Je to náročné na predstavivosť, pretože väčšina čitateľov tie planéty nepozná (asi okrem Mandalore) a nevie, čo si má pod tým predstavovať. Možno by bolo jednoduchšie použiť opis, ktorý čitateľovi toho dá viac – ktorý zapojí jeho predstavivosť (v iných úsekoch si to robila skvele). Alebo medzi jednotlivé časti vložiť ešte niečo, čím by si rozvila súvislosti – aby bola väčšia „medzera“ medi jednotlivými názvami. Pretože ak je v poviedke potrebné, aby si tie „cudzie“ názvy planét čitateľ pamätal (napríklad kvôli neskoršej zápletke v deji) – tak takto sa mu z toho skôr urobí chaos (keďže to bolo všetko blízko pri sebe, tak sa mu to vleje dokopy) a bude sa musieť k tomu úseku vrátiť.

Tiež si myslím, že doslova by sa tam pýtalo ďalej rozviť dej, niečo viac povedať o vrahovi, o Iyi, alebo ešte opišať miesto činu, alebo opísať ako sa obyvatelia mesta stavali k tomu, že im tam pobehuje sériový vrah. To mi tam trochu chýbalo. Tento úsek mi ubehol veľmi rýchlo.
Dojem z tejto časti: 90%

3. úsek
Opäť sa mi veľmi páči, že začínaš nový úsek ľahkým opisom. Je tu super, pretože dokážeš na chvíľu „zastaviť čas“ a navodiť správnu atmosféru.

No a teraz... Hmmm.. Neviem, či som ja nejaký vadný, ale prečítal som si ten posledný úsek viac než päť krát a stále mám v ňom veľký chaos. Snažil som sa čítať pomaly, ale stále som mal problém pochopiť, kto je kto. Vôbec som ten záver nepochopil.
Možno bola chyba, že si neustále menila podstatné mená, ktorými si oslovovala účastníčky súboja: Žena, dievka, Firrerreika, protivníčka, sok, oponentka... – stratil som sa po troch vetách. Nemal som ani šajnu, ktorá je ktorá. (A keď som mal pocit, že už som to pochopil, tak som zistil, že všetko je naopak).

Predpokladám, že podstatné mená si menila preto, aby si sa vyhla zbytočnej redundancii. Čo je pochopiteľné. Ale v takýchto náročných prípadoch, keď je potrebné aby čitateľ správne pochopil celú situáciu, si mohla radšej stále nazývať jednu slečnu jedným nemenným spôsobom a druhú slečnu druhým nemenným spôsobom. A aby to potom neškrípalo (lebo by sa stále opakovalo: Firrerreika, Firrerreika, Firrerreika,...) tak by si mohla medzi to ešte doplniť nejaké opisy, pocity atď.
Ale možno je chyba u mňa, a niekto iný si ten úsek prečíta pochopí to bez problémov. (v tom prípade ber radšej môj komentár z rezervou).
Dojem z tejto časti: 40%

Tak, aby som to zhrnul. Posunula si sa vpred. Píšeš naozaj pekne. Skladba viet, štylistika, to všetko ti v tejto poviedke vyšlo na jedničku. Poviedka mala rýchly spád, a väčšinu času som sa pri nej bavil...
Problémom bol príbeh. A hlavne ten chaotický záver.
Keď som si prečítal prvý úsek bol som očarený a čakal som, že kvalita bude postupne gradovať. Žiaľ, podľa mňa, naopak kvalita postupne klesala. Možno sa ti zdá, že som spomenul len negatíva, ale to len preto, aby som ti ukázal chybičky, aby som ti ukázal, na čo si máš dávať pozor, a v čom sa máš zlepšiť.
Ale písať vieš, to je jasné. Som si istý, že keby si sa s poviedkou viac pohrala a lepšie ju prepracovala bolo by to na 10 hviezd.
Žiaľ, ak mám byť objektívny, ja ti také hodnotenie dnes udeliť nemôžem. Nenahnevaj sa na mňa, ale teraz to bude len za 8 hviezd.
Ale ty na to máš! Neprestávaj! Tvoje ďalšie poviedky si určite prečítam (už teraz sa na ne teším :) )

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
5. Leden 2014 - 10:59
Velmi děkuji za podrobný komentář. A ano, název povídky si pamatuješ velmi dobře ;)

Jen bych si tě dovolila poupravit, že O'pahzem je zde myšleno jedno z hlavních měst planety Carratos. Máš pravdu, že je to i systém, ale zde mám na mysli to město. ;) Kdybych totiž myslela systém, už by to byla naprostá slátanina...
Asi jsem si měla uvědomit, že ne všichni jsou zběhlí v poznávání živočišných druhů, ras a planet jako já. Pokusím se poučit ;)

U třetí části to bude nejspíš způsobeno tím, že já to v té hlavě prostě vidím. Vím kdo je kdo a co právě dělá či nedělá. Jak jsem z tvé výtky pochopila, neumím to však správně předložit čtenářům. Pokusím se na tom do příštího (bude za dlouho, promiň) dílu zapracovat. ;)

Neboj, nezlobím se, kritiku jsem se -narozdíl od pár mých známých- naučila přijímat už dávno... Navíc jsi určitě nevytkl jen chyby, na začátku komentáře vidím i nějakou tu pochvalu :D

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Clonetrooper Neyo
25-26
5. Leden 2014 - 2:26
Velice pěkná povídka, která mě velice dobře v táhla do atmosféry. Trochu mě to připomínalo Jacka Rozparovače. Dal jsem ti 10 . Prostě Epické - pro mě.

Glory to the emperor!

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
5. Leden 2014 - 11:00
Oh.... děkuji - mám pocit, že se červenám :D

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele Wedge Antilles
25-26
5. Leden 2014 - 11:13
Pětko, další dobrá povídka, která je ve tvém podání ještě lepší... Přesto souhlasím s Matem... Chyby tam nebyly... Ale mohla jsi třeba více popsat, jak vypadá ta potvůrka... A ten konec byl trošku matoucí. Taky mi chvilku trvalo, než jsem pochopil, kdo je kdo... Ale to nemění nic na tom, že píšeš dobré a kvalitní povídky a tato není, i přes zmíněné drobnosti, vyjímkou :) Možná je to mnou, ale opět mi to připadalo krátké :D Přesto dávám 9* a už se nemohu dočkat tvé další povídky :)

<p>"I remember the days before Yavin when we were all young, armored with the invincibility of youth and fired by the belief that the Emperor's evil Empire could not win. It didn't, but the cost was more horrible than any of us could have imagined."</p>

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
5. Leden 2014 - 11:31
Potvůrka? Myslíš strilla nebo vražedkyni? :D
Jinak samozřejmě díky... a máš pravdu, bylo to krátké, od mých začátků s -asi- 2000 znaky se to snížilo na necelou polovinu :D
A znovu říkám, bude za dlouho... teď mě čekají hory, pak se budu muset učit jak divá, abych prošla na gympl... i když se možná přijímačkám vyhnu, budu-li mít samé jedničky a bude-li takových lidí méně než 60... přejte mi štěstí a povídka bude o něco dříve :D

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele Wedge Antilles
25-26
5. Leden 2014 - 11:33
Samozřejmě myslím to zvíře, toho strilla :D Každopádně ti držím palce :D

<p>"I remember the days before Yavin when we were all young, armored with the invincibility of youth and fired by the belief that the Emperor's evil Empire could not win. It didn't, but the cost was more horrible than any of us could have imagined."</p>

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
5. Leden 2014 - 11:44
Když ono se tohle: odkaz » dost špatně popisuje... má to šest nohou a dlouhé zuby, je to bezsrstý tvor a příšerně smrdí...
Znám ho jen z knih, v žádném filmu nebo seriálu -pokud vím- nebyl...

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
5. Leden 2014 - 13:44
Keďže si napísala takú krátku poviedku, a ja mám pár minút čas, môžem ťa rozveseliť (rozosmutniť) komentárom. Mnoho dôležitých myšlienok a faktov (či už objektívnych alebo subjektívnych) bolo napísaných, mne teda zostala úloha napísať len zopár slov.

Jednou z výhod (oprava: jedinou výhodou) písania siahodlhých komentárov je fakt, že ak som poviedku (alebo skôr poviedky) čítal už dávno, ich prečítaním zistím všetko podstatné. Je to výhodnejšie ako odznova čítať celé poviedky a snažiť sa spomenúť, aké som mal pri čítaní pocity, čo ma vtedy prekvapilo, čo na mňa zapôsobilo, prípadne aké si robila chyby. A dnes to môžem využiť.

Bohužiaľ, môžem sa oprieť len o trilógiu Morio Greena, V objetí války som nečítal a teda ani nehodnotil. Príjmi moje ospravedlnenie. O to zaujímavejšie bude porovnať a analyzovať rozdiely medzi prácami, ktoré časovo delia... takmer štyri mesiace od poslednej časti? Len odhad, som lenivý sa pozrieť. Začnem teda pekne poporiadku.

K Morio Greenovi I. som ti napísal (komentár je v III. časti trilógie), že poviedka na mňa pôsobí dospelým, vyzrelým dojmom. O to silnejší pocit vo mne zachovala táto poviedka. Cítil som z nej pokus, častokrát úspešný, o umeleckejšie spracovanie textu. Rečou stredoškolských učiteľov slovenčiny (predpokladám, že podobne to bude aj u vás): Bolo to ozdobné a bohato a kvalitne prepracované. Každá myšlienka bola rozvitá a využívala si slová, ktoré v čitateľovi vyvolávajú pocity, ktoré boli tvojim cieľom - čiže dobrá práca s čitateľom. Väčšina textu bola stavaná týmto precíznym spôsobom, veľmi hravo a prirodzene. Občas však pôsobili slová nútene, priam akoby boli navyše. Čitateľ, teda ja, sa zasekával v istých momentoch v texte, keď zrovna túžil pohnúť sa v deji. Neprisudzoval by som tento fakt slabšej znalosti českého jazyka, i keď nepochybne aj to zohralo svoju rolu.

Čo sa príbehu týka, podrobne rozpracovaný nebol, avšak ja, PredsaJa, som to vôbec nepovažoval za slabú stránku. Príbeh tak pôsobil omnoho tajomnejšie a zaujímavejšie. Áno, dalo sa toho povedať viac, hlbšie vykresliť postavy. Ale nepovažoval som to za nutné. Takto som mal pocit, že sa v poviedke stále niečo deje a ja síce dozvedám len to najnutnejšie, ale je to to podstatné. Myslím si, že si kvalitným spôsobom "zahrala" na čitateľovu predstavivosť. U mňa si tak získala plusové body.
Tiež si mala dobre členený text, myšlienky boli ohraničené tam, kde mali byť. A predovšetkým si tie myšlienky ukončovala, čo bol častý nedostatok poviedok, ktoré som na tomto webe v poslednom čase čítal. Ukončiť jednu myšlienku, spraviť odstavec a nadviazať novou myšlienkou. Túto zdanlivo jednoduchú úlohu si zvládla.
Nesmiem opomenúť tiež kvalitne podanú temnejšiu atmosféru. Nielenže si použila správne slová, ale si ich aj "naservírovala" tým správnym spôsobom. Vo všetkej úcte a slušnosti by som túto poviedku odporúčil Darthovi Nihilovi ako pomôcku pri práci s jeho vlastnou poviedkou.

Stručne sa budem venovať aj opisom, keďže to je časť poviedok, ktoré mám v poviedkach najradšej. Až na samotný záver si sa toho zhostila na výbornú. Opisy boli ľahko predstaviteľné a prirodzené, k tomu som sa zľahka venoval už pár viet dozadu. Čo ma trochu poplietlo, bol samotný záver. Tu by bolo namieste si vypožičať presne tie myšlienky, ktoré použil Mate vo svojom komentári. Vystihol to presne. Je škoda, že si sa snažila za každú cenu vyhnúť sa opakovaniu tých istých mien. V tomto prípade by to však prišlo skôr na osoh. Počas čítania záveru som bol koncentrovaný na text a chápal som, čo sa deje. Dve vety, neďaleko konca poviedky, ma však vyviedli z rovnováhy, keď už som si nebol 100%-ne istý, či pod daným pojmom chápem správnu postavu. Inak bol opis zvládnutý pekne a vierohodne.

Dialógov si v poviedke veľa nemala, no ak boli, pridávali poviedku pridanú hodnotu. Budem opakovať znova tie isté slová, keď poviem (napíšem), že pôsobili prirodzene, hodnoverne a vychádzali priamo zo situácie. Žiadne zbytočné vety nad rámec, ale len presne vymedzená podporná funkcia opisom. Dodali poviedke na pestrosti.

Záver:
Poviedka sa mi jednoducho páčila. K dokonalosti jej chýbalo niekoľko aspektov či "nevynútených chýb". Pripravila si si jednoduchý príbeh zastrený rúškom tajomstva, potiahnutý temným závojom, ktorý nikdy neprezradil viac, ako bolo potrebné. Bolo to správne tajomné, písané s nadhľadom a jasným cieľom. Niekoho to osloviť nemusí, mňa si však poviedka získala. Trvalejší pocit vo mne pravdepodobne nevyvolá, ale v dobe čítania ma to bavilo a zaujalo tým správnym spôsobom. O epické dielo sa v tomto prípade teda nejedná, ale určite stojí za prečítanie a príjemne skráti dlhé chvíle.
Čo mi naopak bráni siahnuť po vysokom hodnotení boli občasné prehnané alebo nadbytočne rozvité vety, ktoré zbytočne spomaľovali dej. Tých bolo však skutočne len zopár a vo väčšine prípadov bol zvolený správny prístup a spôsob prevedenia. Nemôžem tiež nespomenúť pomerne komplikovane popísaný záver, kde som sa "stratil" v spleti pomenovaní. To bohužiaľ ublížilo inak kvalitnej poviedke asi najviac.
Rozhodol som sa udeliť ti 82 bodov. 80 za poviedku + 2 body ako moja penalizácia toho, že som na začiatku "sľúbil" napísať len zopár slov...

Zaujímavý a poučný komentár, s ktorým sa (takmer) plne stotožňujem: Mate


So želaním šťastia a dobrých nápadov pri ďalších poviedkach,

PredsaJa.

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
5. Leden 2014 - 14:05
No, od poslední části Moria Greena to je -nemýlím-li se- 126 dní, tudíš asi ty čtyři měsíce, ale mezitím bylo v listopadu V objetí války a pak ještě do konce roku byly dvě básničky.

Doporučit, toto? To se divím, ale nechám ti to :D

Dva bodíky za "pár slov"? To si nechám líbit :)

Jinak samozřejmě děkuji za komentář ;)
EDIT: A víš co je pro mě trapný? Tvůj koment je delší jak ta povídka! :D

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1
Obrázek uživatele Mistr jouda
23-24
5. Leden 2014 - 14:08
Velice pěkná povídka. Možná tvá nejlepší. Poutavý děj, připoměl mi, jako Wedgovi, Jacka Rozparovače. Máš u mě 10 hvězd ;)

"A TO SE VYPLATÍ!" -Mistr Jouda, každá šťastná situace.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
5. Leden 2014 - 14:18
Děkuju mockrát ;)

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
6. Leden 2014 - 16:25
Takže, jelikož už se mě i Solo ptal ve škole, což není potěšující, trochu zrekapituluji poslední odstavec...
Vzala jsem každé slovo, které zde označovalo útočnici či příslušnici řádu Jedi a přiřadila jsem je k těmto dvěma základním popiskům, viz zde:

Žena - Jedi
Vražedkyně - útočnice
Protivnice - Jedi
Firrerreika - útočnice
útočnice - útočnice
sokyně (zmocnila se nože) - Jedi
dívka - útočnice
její oponentka - Jedi
Firrerreika (opět) - útočnice
dívka - útočnice
umírající žena - Jedi

Doufám, že je vám to nyní jasnější, není-li, dejte vědět do PM (= soukromé zprávy) a já to ještě nějak vysvětlím...

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
19. Leden 2014 - 22:04
Tak, budu relativně stručný, protože spoustu výtek či pochval už řekli PredsaJa a Mate (a další).

Hlavní problém vidím v popisu, zejména poslední části. Ten je celkem nepřehledný. Celkem dost. Musel jsem si to přečíst několikrát, abych tomu přesně porozuměl - potom to však už smysl dávalo a bylo to zajímavé. I u ostatních odstavců bych měl k některým větám menší výtky, ale to jsou už maličkosti.

Pak se mi líbí příběh. Ta hlavní hrdinka je správně ujetá, celé povídce to dodává šílený nádech a láká to čtenáře k dalšímu dílu. Odstavce byly ve správném protikladu, což se mi zdálo správně v porovnání s psycho hrdinkou. Pokud by příště byly ještě rozepsané informace o planetách či druzích (Firrerre, Firrerreo), tak bych byl ještě víc spokojený.

Víc říkat z mé strany je zbytečné, akorát bych opakoval jiné. No, vidím to tak na 7*. Ten třetí odstavec to táhne dosti dolů a drobnosti jako málo rozepsané "nerdovské" informace to táhnou z 8 hvězd na sedm. Budu sice nejkrutější hodnotící, ale na vyšší hodnocení to opravdu nevidím, pokud budou v příští povídce aspoň trochu opraveny zmíněné chyby, tak nemám problém jít o dva stupně výš.

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
0
-1
Obrázek uživatele Pětka
24-25
Pětka [Redaktor]
20. Leden 2014 - 19:51
Děkuju za komentář. Sice si zapomněl, že si mi vůbec něco slíbil, ale podařilo se mi tě trošku přinutit :)
Na chyby si dám pozor, ale dřív jak ke konci února (a to neberu v potaz veškeré věci, co mě zdrží) další díl vážně nečekej... jestliže to podle tebe čtenáře láká, tak jsem samozřejmě ráda, teď si budu muset dávat bacha, abych se do toho nějak nezamotala... a pak pohlídat, aby jste se v tom nezamotali vy... to bude fuška!

„Optimistu, těšícího se na vše dobré, čeká pravděpodobně zklamání. Pesimista, počítající s tím nejhorším, může očekávat spíše příjemné překvapení.” - Pětka (24.7.2015)

+1
0
-1