Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Operační svaz, část druhá: Lux Bersson

Reklama
Autor: Ondráš
Přidáno:19. Leden 2014 - 18:00
Přihlásit se k odběru

Pokračování je tu… A poděkování patří Wedgovi a Nihilovi…..


O pět dní později…
sektor Quiberon


Generál Bersson si povzdechl. Jako by se Rebelové nepoučili z minulých útoků na konvoje.
Tentokrát se naproti Imposible Loss a Valaaveře volně vznášelo hned šest nákladních frachťáků a před nimi dvě fregaty, které se svými slabými turbolasery marně snažili alespoň zadržet dotírající destruktor.
Všechno dění ozařoval svit slunce, který dopadal i na Rothanu, nehostinnou planetu, která se nacházela pod destruktorem Imperial II.
Kapitáni fregat se zřejmě shodli na tom, že turbolasery nepomohou a z hangárů začaly vylétat eskadry stíhaček, které se k Imperiálům hnali jako podráždění Mynoci.
„Pane, fregaty vypustily eskadru Y-wingů a deset headhunterů,“ zakřičel poručík Macpharson.
„Dobrá,“ přikývl Bersson a zamyslel se. To je snadný cíl, Y-wingy se nehodí jako ochrany konvojů a Z-95 headhuntery v neúplné eskadře se nemohou rovnat mým Interceptorům… A fregaty se ani nemusí snažit.
„Poručíku Macpharsone, vyšlete eskadru 1 proti headhunterům a na ty Y-wingy můžete poslat nováčky ze čtvrté eskadry, aspoň získají nějaké sestřely,“ přikázal Bersson.
„Provedu, pane!“ přikývl mladý koordinátor stíhaček.
Po několika vteřinách se kolem průzoru prohnalo dvanáct TIE Interceptorů, ty hned provedly prudký looping, čímž jejich piloti vzdali hold Berssonovi a zamířily vstříc headhunterům. Chvíli na to můstek minula čtvrtá eskadra složená z TIE fighterů. Všechny stíhače provedli o poznání jiný akrobatický manévr, který byl značně nepovedený a stíhačky TIE vyrazily na bezmocné Y-wingy.
„Zbraňový, zaměřte fregaty a palte dle uvážení,“ pronesl Bersson tichým, vražedným hlasem.
„Provedu, pane!“ na to palebný důstojník.
„Poručíku Peexti,“ oslovil ženu, jež se mu líbila. „Jak si vedou Naomi a Heroistik na svých nájezdech?“
„Ehm… Kapitán Templeton nenarazil na větší odpor, podle hlášení získal sedm nákladních lodí a ztratil pět stíhaček,“ odpověděla žena. „A kapitán Modeste se zatím neozvala,“ dodala Peexti.
„Děkuji, Sar… poručíku Peexti. Spojte mě s Modeste hned jak se ozve,“ řekl Bersson, zatímco sledoval, jak jedné z fregat spadly štíty. Trup nevydržel náhlý nápor plazmových střel a fregata se rozpadla na dvě poloviny.
„Pane,“ přihlásil se o slovo Macpharson. „Velitel čtvrté eskadry hlásí dvanáct sestřelů a ztrátu pilota 11.“
„Dobrá práce. Oznamte veliteli, že jejich nový úkol je podpora první eskadry,“ řekl Bersson, pohlédl na panel a s širokým úsměvem na tváři dodal: „Tedy pokud do té doby Interceptory nezničí ty zbývající dva headhuntery.“
„Vyřídím, pane,“ potvrdil Macpharson.
Mezitím se jedna z nákladních lodí oddělila od zbytku skupiny a mířila přídí k Imposible Loss.
„Poručíku Quiqu, ta loď co se k nám blíží, může být modifikovaná, označte ji jako vojenský cíl a podle toho s ní jednejte. Poručíku Macpharsone, vyšlete na ni eskadry 2 a 3, Palebný, ať si baterie na levoboku pohrají se štíty té lodi. Quiqu, zvyšte odolnost štítů na levoboku na úkor zadních štítů! Rychle!“ přikázal Bersson.
Krátce na to vyšlehly z přídě nákladní lodě dva rudé paprsky. Štíty, posílené energií ze zádě však paprsky lehce pohltily.
Destruktor následně opětoval palbu, která loď rozmetala a druhá a třetí eskadra, opožděně vylétající z hangáru, už jen prolétaly troskami lodi.


„Poručíku Quiqu, podejte hlášení,“ vyzval Bersson Quiqa.
„Tak tedy… Přišli jsme o tři stíhače, dva Fightery a jeden Interceptor. Rebelové přišli o dvě eskadry, dvě-“ Quiqa přerušil výbuch a druhá fregata se začala rozpadat. „-Tři lodě… A jedna z lodí se snaží dostat se na povrch Rothany.“
„Dobrá. Spojte mě s jednou z lodí, poručíku,“ přikázal generál a přešel k jednomu z holoprojektorových stolů.
„Ano, pane… Můžete mluvit, pane,“ řekl Quiq.
„Rebelské nákladní lodě, hovoří k vám generál Bersson z galaktického Impéria. Přišli jste o ochranné lodě, dávám vám deset vteřin na kapitulaci,“ řekl Bersson. Po chvilce se na projektoru objevil Bothan ve čtvrtinové velikosti.
„Já jsem Trix Yuki, velitel konvoje. Jaké jsou podmínky kapitulace?“ otázal se Bothan.
„Je bezpodmínečná, veliteli,“ odpověděl Bersson. I přes holoprojektor bylo znát, že se Bothanovi zavlnila srst.
„Přijímáme podmínky,“ zamručel nespokojeně Bothan.
„A veliteli Yuki, pevně věřím, že k tomu patří kapitulace i té lodi, která právě klesá k planetě,“ dodal Bersson.
„Ech… To nepůjde. Poručík Lukka se rozhodl bojovat.“
„Dobrá tedy,“ zabručel Bersson. „Vzdáváte se vy. Tu poslední loď budeme muset napadnout. Veliteli Yuki, stáhněte štíty a očekávejte přílet stormtrooperů.“
„Podle pokynů. Stahujeme ští-“ Bersson vypnul obraz.
„Komandére Javsenne, ať Valaavera vyšle stormtroopery a techniky na nákladní lodě. Plukovník Bedrid se svými lidmi se dostaví do hangáru, budou převezeni na povrch planety. Tam dobijí loď. A ať nenechávají živé, svojí šanci přežít už totiž propásli.“


* * *


Plukovník Bedrid se podíval na cestu před ním. Ta cesta byla typicky Rothanská – zasněžená, zledovatělá a velmi nehostinná. Tam, kde nebyl sníh, bylo vidět červenou Rothanskou horninu, která byla jedním z hlavních povrchů planety. Nepříznivé podmínky završila hustá mlha, která se zničehonic snesla.
Všech sedmadvacet stormtrooperů kteří byli vybráni pro výsadek, se teď snažili vyjít do kopce. Z původního pochodu v řadě po třech se teď stal neurvalý a náročný výšlap, při kterém stormtroopeři padali na zem. Jeden muž to ‚štěstí‘ ale neměl, uklouzl a s řevem sletěl do hluboké rokle, která se táhla pod horou.
Bedrid se přes helmu podíval do nebe, jako by si myslel, že uvidí tmavou šmouhu, která by značila polohu některého z destruktorů.
Typičtí důstojníci. Zatímco tady tvrdneme a umíráme pro Impérium, tak důstojníci v čele s Berssonem jsou ve svých kajutách či v kantýnách a popíjí ‚čajíčky‘. Chovají se k nám, stormtrooperům jako k nemyslícím lidem, kteří jsou dobří leda tak na zabíjení. Nová republika se určitě ke svým jednotkám chová lépe. Nadešel snad čas přidat se k Nové republice? Bedrid se pod svou helmou usmál. Ještě ne. Když už se budu chtít připojit k Nové republice, udělám to potají. Zatím jim budu dodávat informace. K tomu určitě přetáhnu několik stormtooperů a v Nové republice zaujmu nějaké vysoké postavení. Ano… ‚Velitel pozemních jednotek Luis Bedrid‘. To je ono. Nastal čas přidat se k silnější straně, stejně, jak jsem to dělal doposud… Teď se ale musím soustředit. Mrtvý nezmůžu nic.


* * *


V taktické místnosti na Valaaveře se sešli všichni kapitáni operačního svazu, jejich komandéři, technici a několik velitelů eskader a stormtrooperů.
Taktická místnost byla velmi široká hala; na jedné straně se rozprostírala jakási pětiřadá tribunka, na které se mačkali důstojníci, na druhé straně byl stůl, za kterým seděli velitelé lodí: kapitáni Brodick, Templeton, i Modeste seděli na poholných sedačkách s opěradly. Na protější straně se nacházel i holoprojektor, u kterého stál generál Bersson. Pohledem se ujistil, že mu všichni věnují pozornost a začal mluvit: „Dámy,“ Bersson pokynul kapitánu Modeste a několika důstojnicím. „A pánové. Dnešek vejde do historie Imperiálních sil!“ pronesl velmi hlasitým hlasem a hned ho zase ztlumil. „Všichni víme, že Impérium se po smrti Císaře rozpadá. Přišli jsme o dvě třetiny planet, které jsme kdysi měli v moci. Nyní jen provádíme výpady proti konvojům, ale ty se Rebelům stanou osudným! Dneškem spouštím projekt Z, díky kterému zničíme Rebelii!“ Bersson zapnul holoprojektor, na kterém se objevila mapa galaxie. „Ode dneška se naším výchozím bodem stává shromaždiště 3, ze kterého budeme provádět výpady. Pro Rebely jsou momentálně nedostatkovým zbožím piloti a bojové lodě a jak jste si během našich výpadů mohli všimnout, na ochranu konvojů Rebelové dávají minimální osádky, lodě ve velmi špatném stavu a velmi špatně volí obsazení stíhaček. My budeme za pomoci interdikčního křižníku,“ Bersson roztáhl ruce, čímž zahrnul loď do své řeči. „Budeme vytahovat lodě z hyperprostoru a pomocí střeleckých baterií a stíhaček ničit každý odpor.
Z každé nákladní lodi si vezmeme zásoby a vše potřebné, to, co se nám nebude hodit, zničíme. Rebelové si časem uvědomí, že ztráty konvojů je stojí moc peněz a vyčlení větší ochranu na úkor planetárních obranných systémů. V u chvíli udeřím do předem vybraných cílů, které budou oslabené. Planety, které dobudeme, zcela podrobíme Imperiální vládě a přetáhneme ji na svou stranu.
Rebelové na to odpoví dalším přesunem lodí k planetám a my si zase díky konvojům doplníme zásoby. Takto budeme útočit a přepadávat třeba rok, třeba měsíc. Než Rebelové najdou způsob, jak se nám postavit – jako že ho nenajdou – tak budou oslabení o spoustu lodí a stíhaček. V tu chvíli zaútočíme na nejcitlivější místo….“
„Imperiální centrum,“ vydechl kapitán Brodick.
„Ano, Coruscant,“ přikývl Berrson.
„Pane, se vší úctou,“ začal vznášet námitku jeden z komandérů sedících v první řadě. „To hodláte zaútočit na nejstřeženější místo v galaxii se čtyřmi destruktory?“
„Sklapni, Zekku!“ okřikl ho jeden ze stormtrooperů.
„V pořádku, komandér má pravdu,“ začal Bersson. „Už pře Rebelií jsem si udělal kontakty a myslím, že se mi budou poprvé hodit. Coruscant dobudeme a Impérium znovu povstane!“


Pokračování příště…

Ohodnoťte povídku:
Podrobné statistiky...
10 hvězd
0 hlasů
9 hvězd
1 hlas
8 hvězd
0 hlasů
7 hvězd
1 hlas
6 hvězd
1 hlas
5 hvězd
0 hlasů
4 hvězdy
0 hlasů
3 hvězdy
0 hlasů
2 hvězdy
0 hlasů
1 hvězda
0 hlasů