Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Operační svaz, část třetí: rod Peextiů

Reklama
Autor: Ondráš
Přidáno:10. Březen 2014 - 19:30
Přihlásit se k odběru

Třetí část je tu, doufám, že si čtení povídky užijete a prosím o koment a ohodnocení. Díky… ;-)
___________________________________________________________
Soustava Nal‘Raaht
Imperiální hvězdný destruktor Naomi


Po mdle osvětlené chodbě se rozléhal dusot nohou. Dva stormtroopeři v plné zbroji, s blastery přiraženými k hrudi, poklusem přeběhli chodbu a zabočili do postranní uličky nalevo. Jeden z nich instinktivně uskočil stranou, když málem vrazil do ženy v důstojnické uniformě, která se skláněla nad datapadem v její ruce.
„Promiňte, madam,“ promluvil stormtrooper, jehož hlas byl díky helmě hluboký. Stormtroopeři ani nečekali na odpověď a vydali se dál.
Sara Peexti je chvilku pozorovala, než jí zmizeli z očí. Pak zrak stočila zpět k datapadu. Na Naomi byla vyslána jako pozorovatel, aby zkontrolovala činnost destruktoru.
Prohlédla snad už každou píď křižníku, od hangáru po můstek. Teď, když už si myslela, že jí převezou zpět na Imposible Loss, dostala rozkaz zůstat a pozorovat posádku při útoku na loděnice. Dojela až na konec rozkazů a usmála se. Byl to rozkaz přímo od Luxe Berssona.


Lux. Srdce jí poskočilo.
Je milý, hodný, zábavný a chytrý. Snad by se mohlo… Ne. Zachmuřila se. Nejdřív musím očistit čest klanu Peextiů, teprve potom můžu myslet na osobní zájmy. Ano, kvůli tomu tu jsem.
Aniž by si to uvědomila, došla Sara až k turbovýtahu směřujícímu k můstku. „Na lásku je čas,“ Zopakovala si pro sebe. „Nejdřív ale musím přežít bitvu. Mrtvá bych toho moc nenadělala.“


* * *
Imposible Loss


„Pane, všechny lodě jsou připraveny k útoku,“ pronesl formálním tónem komandér Javsenn.
„Počkejte, komandére,“ odpověděl Bersson, aniž by odvrátil zrak od konzole. „Naše tajná zbraň ještě nedorazila na své místo.“
„Ech… Nerozumím, pane,“ řekl Javsenn.
„Nerozumíte, ale porozumíte,“ prohlásil Bersson a začal poučovat. „Víte, velkoadmirál Makati ve spolupráci s velkoadmirály Tigellinusem a Grantem těsně před svou smrtí vynalezl taktiku, při níž se část jednotek nepozorovaně dostane za protivníkovu linii a odtamtud zaútočí na nejdůležitější místo protivníkovy obrany. Bohužel Makati nestačil tento plán doladit do úplného konce. Proto jsem se rozhodl ho právě doladit. Vidíte tuto loď?“ zeptal se Bersson Javsenna.
„Vidím, pane. Podle senzorů to je Happy Colly, podle neověřených informací převáží uprchlíky.“
„Ano, ale ne dnes. Naši technici ji modifikovali a právě se v ní nachází na tři sta stormtrooperů, padesát spacetrooperů a naše první eskadra Interceptorů. Dal jsem jim za úkol zničit obě bitevní stanice Golan a vyřadit co nejvíce lodí. Destruktory mezitím zničí zbylý odpor a zahájí pozemní výsadek. Připomeňte velitelům, že loděnice na Nal’Raahtu chceme získat bez poškození.“
„Ano, pane,“ přisvědčil Javsenn.
Bersson se rozhlédl po můstku. Zachytil pohledy mnoha důstojníků, ve kterých se mísila zvědavost, odhodlanost a přehnaná touho zvítězit.
„Je načase si tuto soustavu podmanit do Imperiálního područí,“ prohlásil Bersson.


* * *


„Dávej trochu pozor!“ křikl Han Solo na jednoho z techniků, kteří se na jedné z mnoha chodeb bitevní stanice Golan stejně jako Han zapotáceli.
„Promiňte, Kapitáne Solo,“ zamumlal technik.
Han si ho nevšímal. Přeběhl chodbu, dostal se ke dveřím a otevřel je. Ještě než Han vešel dovnitř, dolehla k němu směsice různých pachů – od olejů po spálený kov a emisí.
V hangáru stálo několik stíhaček, kolem kterých pobíhali piloti v oranžových kombinézách, technici a droidi. Nalevo stály čtyři X-wingy se žlutými pruhy a corellianský frachťák Millenium Falcon.
Han vběhl po rampě do lodi a zakřičel: „Chewie? Jsi tu?“
Po chvíli z jedné místnosti vystrčil Chewie hlavu a znepokojeně zabručel.
„Nevím, kde je Leia. Myslel jsem, že je tady s tebou.“
Chewie zaburácel.
„Ne Chewie, ani nevím, jestli je s poručíkem Reggetem. Víš co, spojím se s nimi.“ Prohlásil Han a sáhl pod černou vestu pro komlink.
„Leio? Poručíku Reggete? Slyšíte mě?“
Odpovídalo mu jen šum statické elektřiny.
„Leio? Por-“
„Hane, tady Leia. Stormtroopeři se nějakým způsobem dostali sem. Poručík Regget a jeho lidi ze žluté letky se je teď snaží zdržet. Já, Winter a lidi z delegace se teď dostáváme k hangáru. Počkej! Teď…“
Leiin hlas přerušil šum.
Hanem prolétlo tisíce myšlenek. Co se stalo s Leiou? Dostali je? Proč obrana loděnic nevyslala stíhačky? A proč, k sithu, Impérium muselo zaútočit zrovna sem?!
„Hlavně klid,“ zabrblal Han a rozběhl se k pilotní kabině, kde už Chewie zapínal předstartovní proces.
„Už ses napíchl na frekvenci obranných složek?“ zeptal se Han. Urostlý Wookie mu věnoval vyčítavý pohled.
„No jo, no, vím, že to je hloupá otázka.“ Odpověděl Solo a přejel pohledem konzole.
Druhá bitevní stanice nevydržela tlak Imperiálů a ocitla se v plamenech. Křižníky tak přenesly střelbu na Golan, na kterém se nacházela Novorepubliková delegace a bitevní stanice se zatřásla.
„Chewie, jak jsme na tom?“ otázal se Han.
Wookie vydal zvuk připomínající skřípění kovů.
„Dobře, zkus to urychlit.“
V komlinku zapraskalo. „…slyšíš mě Hane? Hane, tady Leia, ozvi se.“
„Kde jste, srdíčko?“ zeptal se Han.
„Už blízko, stormtroopeři se stáhli a Reggetovy lidi nás zatím dohnali.“
„Dobře, pospěšte si,“ řekl Han a připnul si komlink k vestě ještě dřív, než se rozezněla siréna.
„Zřejmě jim došlo, že to tu bouchne a evakuují to tu,“ prohlásil Han.
Chewie přisvědčil.
„Tak si pospěš, já jdu zatím zorganizovat evakuaci hangáru,“ křikl Han už na rampě.


* * *


Na Imposible Loss se slavilo.
Planetární obrana byla prakticky rozdrcena, posledními obránci byl už jen jeden Golan a pět eskader různých stíhačů, od ušlechtilých X-wingů až po ‚ošklivky‘ – stíhačky sestavené z náhradních dílů všech typů.
Proti nim stály čtyři destruktory, které měli minimální poškození, na deset eskader stíhaček TIE a stále útočná jednotka z Happy Colly, která zničila většinu cílů ještě dřív, než se vůbec zapojily do boje.
„Komandére Il-Varte, bitva ještě neskončila, ale chci, abych měl na datapadu do deseti hodin hlášení od všech velitelů,“ poručil Bersson.
„Ano, pane,“ zahlaholil komandér s tmavou pletí.
„Komandére Hüeku, osobně povedete výsadek. Plukovník Bedrid obsadí pozemní cíle, vy se zaměříte na doky a loděnici samotnou,“ pokračoval generál.
„Rozkaz, pane,“ zakřičel vyšší důstojník od turbovýtahu.
„Quiqu, vy mi sepíšete hlášení o poškození Imposible Loss,“ křikl Bersson.
„Provedu, generále,“ řekl radující se muž.
„Komandére Javsenne, vyřiďte kapitánu Templetonovi, že dočasně převezme velení nové planetární obrany.“
„Vyřídím, pane,“ přikývl Javsenn.
Bersson se usmál na ostatní důstojníky. „Dnes je slavný den,“ prohlásil.


* * *


Z hangáru bitevní stanice na poslední chvíli vylétl Millenium Falcon a žlutá letka.
Hanovi na konzoli zablikalo červené světlo, jak jedna z nákladních lodí vybuchla.
Chvilku na to se skrz nově vzniklou trhlinu prohnaly tři Interceptoy.
„Fajn,“ prohlásil Han. „Pomůžeme tu, jak se jenom dá. Leio, prosím, varuj naší velectěnou delegaci, že to možná bude trošku házet. Žlutá letko, budete nás krýt.“
„Žlutý jedna rozumí,“ ozvalo se ve vysílačce.
„Hane, ne!“ křikla Leia, ale pozdě. Millenium Falcon zahájil prudký obrat, který X-wingy napodobily.
„Chewie, převezmi řízení. Jdu ke kanónu. Leio, myslíš, že někdo z delegace umí zacházet s dělem?“ zeptal se Han.
„No, možná radní Gillet, ale-“
„Fajn, pošli ho ke mně,“ řekl Han, když už přibíhal k žebříku. Začal žhavit kanón, sedl si na sedačku, která byla součástí otočné věže a nasadil si sluchátka.
Chvilku po něm po žebříku sešplhal rozmrzelý, asi čtyřicetiltý muž s hustými černými vlasy a napodobil Hana ve žhavení děla.
„Chewie, žlutá letko, uděláme nálet nad těma Interceptorama, co zničili tu loď,“ řekl Han.
„Žlutý jedna rozumí,“ zněla jednoduchá, formální odpověď.
Po ní následoval Wookiský bojový pokřik, načež Millenium Falcon zrychlil jako opařený mynock a jeho dva kanóny, v horní i dolní části lodi, začaly vydávat hrozivou píseň, kterou hrály laserové paprsky. Dva Intereptory se proměnily v ohnivé koule. Třetí, zjevně Interceptor velitele eskadry, začal kličkovat a pět paprsků ho neškodně minulo. Šestý, Gilletův paprsek se otřel o pravý solární panel, ale stíhačku nepoškodil.
„K Sithu,“ vyprskl Gillet. „Zřejmě je upravený.“
„To si pište, radní,“ zněla Hanova věcná odpověď.
„Tady žlutý tři, na desíti hodinách se k nám blíží pět TIE Fighterů. Ten Interceptor si asi přivolal pomoc,“ zahřměl ve vysílačce hlas někoho, kdo ví, o čem mluví.
„Dobře,“ odpověděl Han. „Žlutý jedna a dva, pronásledujte ten Interceptor. My se postaráme o ty Fightery.“
Chewbacca nečekal na odpověď a otočil příď Millenium Falconu směrem k přilétajícím TIE.
Vedoucí stíhač byl v první vteřině sestřelen Hanovým výstřelem a dostal se do letecké dráhy dvěma Fighterům napravo. První stíhač zvedl stroj výš a dostal se mimo dosah trosek. Druhý pilot zřejmě nezaznamenal blížící se trosky a pilotní kopule se ocitla v plamenech. Levé křídlo útočících stíhaček bylo rychle zničeny žlutými tři a čtyři.
„Tady žlutý jedna, přišel jsem o dvojku!“ zahalekal poručík Regget.
„Stáhněte se,“ odpověděl Han.
„Hane?“ ozval se ve vysílačce nejistý Leiin hlas. „Musíme pryč. Jsme tu sami.“
A opravdu. Z obranné linie, na začátku čítající dvě stanice Golan, spoustu menších lodí a deset eskader stíhačů zbyl jen Millenium Falcon, tři členové žluté letky a necelých tucet různých letounů.
„Chewie, musíme zmizet!“ zakřičel Han. „Žlutá letko, připravte se skočit do hyperprostoru.“
„To je nesmysl!“ vyprskl pohoršeně radní Gillet. „Musíme bránit loděnice.“
„Radní, tady už nejsme nic platní. Nejvíce pomůžeme, že předáme zprávu radě. Všem lodím, jste připraveni skočit do hyperprostoru? Ano? Letíme.“


* * *


Na Imposible Loss už nebylo moc veselo.
Co tady dělal Millenium Falcon? Proč ho nezastavila Valaavera? Byl na palubě jen Solo a wookie nebo i Organa?
„Poručíku Quiqu, do desíti minut chci znát od kapitána Brodicka důvod, proč nezadržel Millenium Falcon a jejich doprovod. Poručíku Macpharsone, vy mi zjistěte, kolik stíhaček bylo zničeno. Vyhráli jsme, ale takhle ztratit třešničku na dortu v podobě Sola a jeho lodi… Komandére Krchlewski, myslíte, že by mohla některá naše loď dohnat Sola?“
„Obávám se, že než by jsme vypočítali jejich vektor, byli by už dávno v bezpečí,“ odpověděl čtvrtý starší komandér.
„Dobrá,“ pokrčil rameny Bersson. „V tom případě máme smůlu, ale úplně nově vybudované loděnice. Považujte to za váš osobní úspěch, pánové.“


* * *


Na tmavé chodbě se naproti sobě zastavil muž v kapitánské uniformě a pilot velitelského Interceptoru. Druhý jmenovaný si sundal černou helmu a objevila se mladistvá tvář ozdobená hnědými vlasy.
„Otče,“ oslovil pilot kapitána Brodicka.
„Necu,“ oplatil oslovení starší Brodick.
„Zklamal jsem,“ prohlásil Nec. „Mohl jsem Sola zničit, místo toho jsem přišel o pětku a šestku.“
„Nezklamal jsi,“ utěšoval kapitán. „Loděnice byly dobity díky tobě. Devatenáct sestřelů dlouho nikdo v Imperiálních silách nenasbíral. Jsi eso eskadry, Necu. A ztratil jsi sice dva kolegy, ale ten tvůj wingman Thompson pořád žije. Jste přece přátelé, že?“
„No… Ano. Ale Jeff a Norris byli také moji přátelé.“
„Víš Necu… Ve válce se musíš naučit, že o přátele budeš přicházet. Až se to naučíš, tak z tebe bude dobrý velitel.“
„Jako ty, že?“ položil Nec Brodick otázku a usmál se.
„Jak to víš?“ řekl kapitán a oplatil Necovy úsměv. „Konečně to vypadá s Impériem lépe. Bersson by se klidně mohl ujat vedení Impéria, byl by určitě přivítán s nadšením. A potom… Potom bude znovu mír a Impérium bude kralovat celé galaxii. A my budeme součástí Impéria, synu.“


Pokračování příště…

Ohodnoťte povídku:
Podrobné statistiky...
10 hvězd
1 hlas
9 hvězd
5 hlasů
8 hvězd
0 hlasů
7 hvězd
0 hlasů
6 hvězd
0 hlasů
5 hvězd
0 hlasů
4 hvězdy
0 hlasů
3 hvězdy
0 hlasů
2 hvězdy
0 hlasů
1 hvězda
0 hlasů