Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Kontroverze Legends/Kánon

Reklama
Napsáno dne 20.5.2020

V roce 2014 přišel nad Star Wars podezřelý stín. Poté, co Disney odkoupil licenci Star Wars, první z kroků pod novým vedením byl zásadní krok, který poskytl řadě kreativních lidí prostor pro vyprávění nového příběhu ze světa Star Wars. Vítaný krok pro tvůrce, velice nepříjemný pro většinu hlasitých fanoušků. Jejich oblíbené příběhy už nebyly hlavní dějovou linkou, která se táhla od doby Staré rebubliky až po Skywalkerovic vnoučata a ještě dál. Stovky knih, her, komiksů a jiných medií bylo přesunuto na nový stůl, který se lišil novou cedulkou Legends. 

V základu se u Legends jedná o to, že ten obsah pod tímto označením je alternativní verze Star Wars vesmíru a Disney Kánon se mohl věnovat naprosto novým příběhům v období, které by jinak bylo zablokované třetí, nebo čtvrtou smrtí Shaak-Ti. Bohužel toto rozhodnutí vyvolalo značnou kontroverzi a mnozí Star Wars fanoušci si toto rozhodnutí berou neustále osobně.

S novými filmy Star Wars toto šílenství neutichlo a to hlavně z několika důvodů. Tím hlavním je, že očekávání nových příběhů bylo naplněno poněkud smutnými blockbustery, který zdiskreditoval nejednu oblíbenou postavu. Z Lukea Skywalkera, obnovitele řádu Jedi se stal zahořklý poustevník. Palpatine se vrátil v trošku odlišném kabátku a bez jakékoliv invence. Navíc hlavní roli přebraly nesympatické a ploché postavy, které tam něco dělají a netuší proč.

Dalším důvodem je přehnaná snaha o hlubší příběh. Expanded Universe se snažil udržet Star Wars pohromadě a Disney Kánon se o invenci nepokouší. Naopak se snaží, aby všechno do sebe zapadlo a doufají, že se jim domeček z karet nezhroutí, když na to budou dohlížet. Ale při vytváření vesmíru, který se soustředí na časovou kontinuitu by nesměl zplodit tak plochý příběh, jako sequelová trilogie má. Matt Martin, hlava oddělení Lucasfilmu odpověděl na komentář od fanouška na Twitteru, který si na toto téma stěžoval. "Tak abych to shrnul. Máme důvod, proč potřebujeme interně vědět, co je a není kánon, abychom zvládli udržet oficiální vyprávění příběhu co nejlépe, ale to neznamená že si každý fanoušek nemůže vybrat a zvolit, co chtějí uznávat za pravdu." a pod to připsal:" Je to stejně celé fikce, takže si můžete zvolit, co chcete mít součástí příběhu."

Zdá se to jako rozumná řeč, ale ne dost pro fanoušky, kteří jsou těmito příběhy strženi a pravděpodobně to nereflektuje ani jak to skutečně vidí Disney, nebo Lucasfilm. Závěrem tohoto článku je, že když už se rozhodnete vyprávět nějaký příběh, stanovte si, kam ho chcete dotáhnout. Když nastíníte nějaký hlubší význam, tak ho dotáhněte do konce a nedovysvětlujte v ostatních médiích, jako se to stalo v případě nové trilogie a hromady knižních, nebo komiksových sérií, které mají dovyprávět děj, který se ve filmech neobjevil. Kéž by si tohle právě oni scénáristi vzali k srdci a rozhodli se udělat rázný krok v tom, co budou přinášet širokému publiku.