Fotky, o nichž je řeč

Co mi přijde vhodný zmínit, je fakt, že většina fotek z epizody VII, co teď tak často vídáme, jsou dílem Annie Leibovitz. Jde možná o nejznámější žijící fotografku, která má na svědomí spoustu profláklejch fotek, který nejspíš znaj i naprostí nezasvěcenci. Například fotka nahýho Johna Lennona jak se choulí k Yoko Ono je fotka od Annie Leibovitz. A to je právě to, co Leibovitz proslavilo - intimní fotografie známých osobností. Vypadá to, že se teď trochu dala na focení k filmům. Zasloužila se totiž i o fotky nejnovějších Bídníků (čili výhradně herců v kostýmech).
Takže, kdyby někoho zajímalo, co za borku dělalo ty fotky k The Force Awakens, tak tu nějak splácám pár základních informací. Jestliže můj výtah váš zájem nenasytil, tak bych doporučil tenhle dokument: Annie Leibovitz: Život objektivem



Narodila se v Connecticutu v Americe do rodiny nevýtvarníků. Zprvu trochu směřovala k hudbě, ale nakonec vystudovala malbu v San Franciscu. To jí pravděpodobně dost pomohlo s hledáním správný kompozice a se zdokonalenim hocičeho výtvarnýho. Své fotografické schopnosti zdokonalovala v praxi (několik měsíců byla např. kibucový dobrovolník v Izraeli).
Když se pak další rok vrátila do Ameriky, začala pracovat u tehdy nového časopisu Rolling Stone a po třech letech (=1973) se stala jeho hlavní fotografkou, kterou zůstala 10 následujících let. Tam začala fotit hvězdy obnažené (mimo toho, že se svlékly, tak s ní vedly i osobní rozhovory – Leibovitz je tak poznala, což ji určitě inspirovalo při focení).
Kapela Rolling Stones ji po dobu trvání jejich turné skrz Ameriku prakticky přibrala do party.
Když fotila zpěvačku Joan Armatrading pro jedno její album, strávila čtyři dny v jejím domě, zatímco pořizovala snímky.

zdroj: wikipedia.org, škola