Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Lucasfilm ruší dějiny SW z Expanded Universe

Reklama
Napsáno dne 26.4.2014

Na oficiálních stránkách Star Wars byla oznámena překvapivá novinka, která přináší radikální změnu v dosavadních dějinách světa Hvězdných válek: Lucasfilm se rozhodl vyřadit z kánonu všechny dějiny, které byly tvořeny v Expanded Universe, tedy „Rozšířeném vesmíru“.

Expanded Universe, který začal být tvořen po natočení Star Wars IV: Nová naděje, obsahuje všechny knihy, komiksy, hry a další materiály, které byly licencovány Lucasfilmem. EU, za jehož počátek se obecně považuje vydání knihy Splinter of the Mind's Eye v lednu roku 1978, obsahuje historii vesmíru Star Wars od 36 000 let před Skrytou hrozbou až do 134 let po Návrat Jediů.

Podle oficiální zprávy se Lucasfilm vždy snažil udržovat příběhy vytvářené pro EU v souladu s filmy a televizními pořady a zachovat jejich návaznost. George Lucas však vždy poukazoval na to, že podle EU se řídit nebude a za kánon považuje svá díla, tedy šest filmů Star Wars a animovaný seriál Star Wars: The Clone Wars. Tyto pořady se budou pokládat za nedotknutelnou historii, se kterou nebude možno jakkoliv manipulovat.

S jistotou vydání nových filmů by se tedy měly všechny aspekty příběhů spojit do jednotné historie, na kterou by poprvé v historii Lucasfilmu měla dohlížet speciální příběhová skupina, která se bude starat i o jeho budoucí vývoj.

Kathleen Kennedy, prezidentka Lucasfilmu, neskrývala ve svém vyjádření nadšení: „Máme před sebou úžasné možnosti v oblasti Star Wars zábavy. Chystáme se přivést Star Wars zpět na velké plátno a pokračovat v příbězích skrz hry, knihy, komiksy a další formáty, které vytváříme. Tato budoucnost vzájemně pospojovaného vyprávění příběhu umožní fanouškům probádat naši galaxii víc než kdy předtím.

S úmyslem dát filmařům co největší svobodu a přitom zachovat prvek překvapení nebudou epizody 7 až 9 natočeny podle dosavadního EU po Návratu Jediů. Ačkoliv se však vesmír Star Wars mění čtenářům doslova před očima, tak všechny události EU nebudou odstraněny, jelikož filmaři mají k němu plný přístup. Například seriál Star Wars Rebels čerpá ze hry vydané v 80. letech, konkrétně je z ní inspirován Inkvizitor, Imperiální bezpečnostní výbor apod. Star Wars Rebels také bude první, který rozšíří kánon, který byl nyní změněn.

V návaznosti na rozhodnutí Lucasfilmu pak společnost Disney oznámila vydání 4 knih, které budou zařazeny do kánonu. Jako první vyjde kniha Star Wars: A New Dawn od Johna Jackson Millera, která bude následována Star Wars: Tarkin od Jamese Lucena, Star Wars: Heir to the Jedi od Kevina Hearna a Star Wars: Lords of the Sith od Paula Kempa.

Zdroje:
- Oznámení Lucasfilmu o kánonu
- Oznámení Disney o nových publikacích