Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Apríl: AT-ST ve WarThunder či objevená Síla v CERNu

Reklama
Napsáno dne 2.4.2015

1. duben je tradičním dnem pro aprílové žertíky, čemuž se nevyhnulo ani Star Wars. Inspiraci v něm nalezli nejen vývojáři hry War Thunder, kteří oznámili přidání stroje ST-1 (ačkoliv podle zprávy je jejich inspirací starý dobrý známý tank z 2. světové války), ale i vědci z CERNu, kteří potvrdili existenci Síly (a její užitečnost pro skládání věděckých publikací zpět do vysokých regálů), a někteří animátoři, kteří uvedli trailer k novému filmu ve stylu Aut či Letadel od Pixaru.

Nové pozemní vozidlo ST-1 ve War Thunder

Ačkoliv může vypadat jako známé AT-ST z Epizody VI, nic podle oficiálního oznámení vývojářů není dále od pravdy, jelikož ST-1 se inspiruje jediným známým chodícím tankem, který byl kdy vyroben, a používal se jen ve 2. světové válce.

Historie tohoto tanku se táhla od roku 1937, kdy byl Ruským velením zadán příkaz na vývoj „ozbrojeného stroje nového typu“ o maximální váze 50-ti tun, obrněným 60mm pancířem a možností vybavení různými zbraněmi. Výzbroj se pak mohla lišit od 107mm kanónu po kulomety s vysokou průrazností. Konstrukce tanku se musela přizpůsobit zkušenostem z 1. světové „zákopové“ války, tudíž tank musel být schopen bez problémů procházet obtížným terénem.

V roce 1939 byla eliminována většina problémů a do roku 1941 bylo postaveno 20 - 30 těchto strojů. V létě byly tyto stroje vyslány na západ Ruska, kde však kvůli nedostatečnému výcviku posádky, chybějícím součástkám a častým elektrickým selháním byly všechny ST-1 ztraceny. Ze zápisků vojáků 14. tankové divize Wehrmacht však lze zjistit, že kromě takřka nezničitelnosti normálními zbraněmi a neuvěřitelné zbraňové výbavy měly tanky také psychologický efekt, jelikož 7 metrů vysoké chodící monstrum nechá chladné málokoho.

Vývojáři War Thunderu si na aprílu opravdu vyhráli, jelikož kromě detailního popisu přidali i nákresy, „dobové“ fotografie a historii.

Upoutávka na film ve stylu filmu Auta

V roce 2006 přišel Pixar s animovaným filmem, ve kterém hráli hlavní roli mluvící auta. V roce 2013 přišel s alternativou, ve které převzali štafetu mluvící letadla. Tentokrát by však měly převzít štafetu X-fightery ze Star Wars a neměla by chybět ani smějící se Hvězda smrti.

Film by měl vše, co bychom očekávali od „Star Wars filmu od Disney“: epické vesmírné bitvy, veselé vtipy, zakázanou lásku (spoilery tvrdí, že se týkají Luka a Leii), chytlavé hudební vystoupení a hlavně šťastný konec. Aspoň to slibuje trailer, který se objevil na YouTube. Možná, že by měl film větší úspěch, než by kdo čekal.


V urychlovači částic CERNu potvrdili existenci Síly

Výzkumníci z Urychlovače částic nedávno začali testovat nový akcelerátor pro běh při vyšší energii (13 TeV) a už objevili nové možnosti pohledu na základní strukturu vesmíru. I když byly čtyři základní síly - silná, slabá, elektromagnetická a gravitační síla - dobře zdokumentovány a potvrzeny v experimentech v uplynulých letech, tak CERN dnes oznámil první nezpochybnitelnou existenci Síly. „Velmi působivý, výsledek je,“ řekl mrňavý zelený mluvčí laboratoře.

Síla je to, co dává fyzikovi jeho schopnosti,“ řekl teoretik CERNu Ben Kenobi z Univerzity Mos Eisley z Tatooinu. „Je to pole energie tvořené všemi živými bytostmi. Obklopuje nás; prostupuje nás; spojuje galaxii dohromady.

Ačkoliv jsou si výzkumníci nejistí, co přesně Sílu způsobuje, studenti a profesoři už začali využívat jejích možností. Praktické využití zahrnuje například komunikaci na velké vzdálenosti, ovlivňování mysli a vytahování těžkých objektů z bažin.

Kenobi řekl, že jako první začal učit cestu Síly jednu mladou slečnu, která měla problém s opakováním na test z částicové fyziky. „Řekla, že jsem její poslední naděje,“ sdělil Kenobi. „Takže jsem to odtud vlastně převzal. Navrhl jsem experiment k detekování Síly a předal své znalosti.

Kenobiho vlivný dokument „Nechť je Síla s EU“ - silný argument, že by jeho experiment měl být postaven v Evropě - přesvědčil Radu CERNu k financování instalace tuctu nových jednotek R2 pro datové centrum CERNu*. Tito odvážní malí droidi pomáhají fyzikům zvládnout záplavu dat z nejnovějšího laboratorního experimentu, Termodynamicko Injektorovo Energetického (TIE) detektoru, nedávno nainstalovaného v LHC.

Jsme šťastní s tímto novým přídavkem k akcelerátorovému komplexu CERNu,“ řekl datový analytik Luke Daniels z lidsko-kyborgských vztahů. „TIE detektor nám nabídl spoustu akce a co je ještě lepší, dělá to hustý zvuky, když z toho střílí paprsky.

Vědecká komunita je však objevem rozdělena. Výzkumník Temné hmoty Dave Vader nebyl ohromen, těžce dýchal v znechucení během tiskové konference oznamující výsledky a odmítá kosmologický důsledek bonmotem „Asteroidy mě nezajímají“.

Objevují se zvěsti, že se chce tento tulácký výzkumník více ponořit do Temné Strany Standardního modelu (Standardní model je model popisují interakci základních stavebních kamenů hmoty, která se řídí čtyřmi základními silami... a Sílou - pozn. autora) a doufá, že si jednou dokonce bude moci postavit vlastní výzkumnou stanici. Jak je akademická komunita rozdělena, mnozí jsou pokoušeni Vaderovým lákáním ke studiu Temné strany, zvláště výzkumníci pracující s červenými lasery a vlastně každý se zlými úmysly a vypadající dobře dobře v tmavé róbě.

Doufáme v další studium Síly a možná jejímu využití k otevírání dveří pouze myslí a létání a podobné věci,“ řekl TIE experimentátor Fan Buoi. „Právě teď, abych byl upřímný, mě vůbec nezajímá, jak to funguje. Oddělení teoretiků má nějaký praštěný nápad s formami života zvanými midi-chloriany, ale fakt si myslím, že takové ubohé vysvětlení akorát snižuje tu skutečnost, že Síla je opravdu cool.

Jak výzkum probíhá, mnozí v CERNu už teď předpovídají, že Síla se probudí na konci tohoto roku.

* Zdroje blízké Datovému centru později prozradily, že to nebyli ti droidi, které hledaly.

Zdroje:
- Zpráva o ST-1 na stránkách War Thunder
- Zpráva o X-fighters na Jedi News
- Článek potvrzující Sílu na stránkách CERNu