Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Operační svaz, část pátá: Brodickův let

Reklama
Autor: Ondráš
Přidáno:6. Červenec 2014 - 20:00
Přihlásit se k odběru

Tímto pokračováním se dostáváme do druhé třetiny série Operační Svaz, doufám, že budete tuto povídku číst stejně rádi, jako já jsem ji psal…



* * *

„Ho hó, sedm!“ křikl poručík Macpharson. Ne však proto, že by se na Imposible Loss řítilo sedm nepřátelských lodí, či že by vyhlášený pilot Nec Brodick zajistil sedm sestřelů, ‚Sedm‘ byl počet kreditů, které se před ním nashromáždily na sabaccovém stolku.
Macpharson si s úsměvem na tváři přepočítal svůj výdělek, načež ho rychle schoval do kapsy.
„Ještě jednou, pánové?“ zeptal se Macpharson ostatních hráčů. Poručík Mongrey, hlavní štítový důstojník, který byl vždy ve tváři bledý, zbledl ještě víc, že to ani nebylo normální.
„Neblbni, vždyť to byly moje poslední úspory.“
„To já bych si zahrál,“ pravil Grad Wret, pilot stíhačky TIE. „Tedy, jestli bys mi půjčil,“ dodal k Macpharsonovi.
Macpharson chtěl odpovědět, ale v tom za jeho zády zahřměl přísný hlas: „Já vám dám, hrát Sabacc! Makat budete, až do roztrhání!“
Mongrey si s Macpharsonem vyměnili pohledy. Kapitán Javsenn se od svého povýšení změnil k nepoznání. Zatímco jako komandér dříve mimo jiné sedával právě u tohoto stolku s ostatními a hrál Sabacc, teď choutky nižších důstojníků a osádky přísně zatrhával.
„Víš Horn.. Pane kapitáne,“ opravil se rychle Macpharson. „Jak jistě víte, admirál Bersson na dnešek vyhlásil volno. Jen z naší dobré vůle jsme neodletěli na Sacckeen.“
„Pche, z dobré vůle, to sotva! Vy jen víte, že tam by jste si nezahráli, a proč? Protože tam jste vždy pod dohledem. Ale tady přísnosti neuniknete!“ zařval Javsenn. „Jen protože mám dobrou náladu, tak vás propustím bez postihu. Ale příště…“ zakoulel očima. „příště trestu neuniknete. Odchod!“
Důstojníci a piloti rychle vstali a vzdálili se na své pozice.
Proč neodjeli?! Pomyslil si Javsenn. Akorát mi zabrali stůl… „A kde jsou všichni komandéři?“ řekl si pro sebe, „Takhle nezačne turnaj kapitánů a komandérů včas…“


* * *


Když se nepočítal kapitán Javsenn, byla nálada posádky velmi dobrá.
Svaz nenarazil v posledních misích na žádný odpor, což jen utužovalo přesvědčení, že se rádoby Rebelie hroutí.
V hangárech, které byly po příletu Ghost Strike a Bersson Star přeplněné, se začali piloti sázet, kdy že vlastně Impérium znovudobude Coruscant.

Bersson často chodil po můstku a rozdával posádce úsměvy na potkání či prohodil s kdejakým kadetem slovo.
Bersson si však nepovšimnul plukovníka Bedrida, který ho tajně pozoroval…


* * *


O několik dní později…
„Kontrolo? Tady velitel 1-1, eskadra je připravena k náletu na rebelskou továrnu.“
Komunikační důstojník Ramsey se otočil na Berssona, který jen lehce přikývl. „Nálet povolen, komandére Brodicku, přeji dobrý lov,“ řekl Ramsey a přepnul kanál do hangáru.
„Poručíku Borichalle,“ promluvil komunikační důstojník, „Připravte své muže. Po náletu Interceptorů provedete výsadek.“
„Rozkaz, pane,“ ozval se z vysílačky zelektrizovaný hlas. Ramsey vysílačku vypnul a líně se protáhl. Poručík Ramsey, smolař, jak byl označován už na Imperiální akademii, měřil necelých sto osmdesát centimetrů, měl malý nos, výrazné lícní kosti, hnědé vlasy, a zeleně zářivé oči.
„Tak,“ ozval se Bersson, „Už jste po svém zranění plně k dispozici Impériu?“
„Ano pane, jsem schopen nastoupit místo poručíka Peexti okamžitě,“ přikývl poručík.
„To věřím, každopádně máme málo lidí z komunikačního, takže budete tady na můstku oba.“
„Bude mi potěšením spolupracovat s poručíkem Peexti,“ řekl Ramsey.
Bersson to přešel pokynutím hlavy. Ve vesmírném prostoru se mezitím odehrávala bitva, při které Rebelové ztratili dvě fregaty ze tří a eskadru A-wingů, které bránili továrnu zbraní. Imperiálové měli jen zanedbatelné ztráty.
Admirál, potěšen vývojem, se otočil na patě a začal procházet můstek. Mezi šedými uniformami se jen zřídkakdy vyskytlo stormtrooperské bílé brnění, avšak Berssona tentokrát zaujala nelidské tvář.
Byla to tvář nějakého Firrerrea, kterému se na hrudi třpytily nová sklíčka, označující hodnost vyššího poručíka. Střapaté černé vlasy mu spadaly až ke krku a zelené oči vyzařovaly sebejistým dojmem.
„Kdo jste?“ zeptal se ho Bersson.
Firrerreo jen pokrčil rameny a ukázal na záda Quiqa, který se v roli komandéra cítil velmi dobře.
„Quiqu?“
„Ano, pane?“ kývl komandér a přispěchal k Berssonovi a k cizinci.
„Kdo je to?“ zeptal se Bersson.
„To je poručík Jaon Brodge, pane. Našel jsem ho jako náhradu za mě a je natolik schopný a oddaný Impériu, jako my všichni tady.“
„A proč mi to…“
„On neumí mluvit Basicem, teprve se to začíná učit. Víte, on žil jen na Firrerreu a mluví jen jejich jazykem,“ odpověděl pohotově Quiq.
„V tom případě vítejte na palubě, poručíku. Ech, vlastně… komandére, přeložte mu to,“ nařídil Bersson.


* * *


Velitelský Interceptor s dalšími stroji po křídlech učinil línou obrátku a spolu s TIE Interceptorem, který pilotoval Noel Thompson, jeden z nejlepších pilotů Impéria, se vydal vstříc posledním třem A-wingům, které představovaly zbytek obrany Novorepublikové továrny.
„Dvojko, zaměř se na velitelův stroj. Já si vezmu krajní A-wingy,“ zavelel Nec Brodick.
„Potvrzuji. Dej si na ně bacha, dostali trojku a sedmičku ze čtvrté eskadry,“ odpověděl Thompson.
„To se ani nedivím, bombardéry ničím na simulátorech na ránu,“ přisvědčil Nec. Vypnul vysílačku a začal se soustředit na ony dva stíhače. Proti A-wingům neměl jeden Interceptor šanci. A-wingy byly zbraňově dobře vybavené a oproti TIE třikrát rychlejší. Budu se s nimi muset vypořádat jinak, než s X-wingy.

Nec začal zničehonic s vývrtkou, která byla pro všechny TIE vysoce nebezpečná. Pilot TIE ji však zvládl. A-wingy se za ním nevydali vývrtkou, nýbrž širokým obloukem. Nenachytali se.
Nec původně plánoval, že by se za ním Alianční stroje pustili stejným manévrem a on by na ně poslal protonové torpédo, které si ze svých kreditů opatřil na Interceptor.
„Chcete si hrát? Tak jo.“
Nec stáhl stíhačku doprava, čímž znemožnil A-wingům, aby ho sestřelili z boku. Současně s přetočením se podíval na jednu z malých obrazovek, které byly zabudované v Interceptoru.
Na ní uviděl modrou tečku představující jeho wingmana Noela a červenou, která byla za velitelský A-wing. Thompson si zřejmě neuvědomoval možné nebezpečí a nalétával na A-wing zpříma, což znamenalo nevýhodu pro Imperiální stroje, které měly špatné štíty.
Nec už chtěl zapnout vysílačku a varovat svého parťáka, v tom ale kolem jeho pravého křídla prolétla červená laserová střela. Brodick mladší instinktivně stáhl stíhačku na levou stranu.
Kolem něj prolétl jeden z A-wingů, se kterými před chvílí soupeřil.
„Mám tě!“ vykřikl Nec, když se stíhačka vešla do zaměřovacího kruhu. Dvě zelené čáry se trefily do pravého křídla a stíhačka se roztočila kolem své osy. Nec nemeškal a strhl ‚škvíru‘, jak Rebelové říkali TIE Interceptoru, doleva. Zastihl tak druhý A-wing při obratu doprava, čímž se Nec zařadil za záď A-wingu.

Necovy zapípalo rádio. „…Necu, stoč se doprava!“
Nec učinil tak, jak mu řekl Noel. V místě, kde ještě před chvílí byl, zazářil červený paprsek velitelského A-wingu. Laserový výboj pokračoval ve své pouti dál a dál, až trefil druhý A-wing, který byl zcela bez šance. Nec a Noel Thompson se tak ocitli sami před jediným A-wingem, jehož pilot byl zřejmě zaskočen zničením kolegy z eskadry. Nec tak neměl žádný problém zaměřit A-wing a trefit kokpit. Ohořelá stíhačka stále pokračovala v letu, avšak bez lidské kontroly.

„Tady Velitel,“ ohlásil se Nec. „Dobrá práce, řekl bych, že ve Sběrně za ten šrot získáme pár kreditů. Letová kontrolo, pošlete sem odklízecí četu.“


* * *


„Vypadá to, že se začali soustředit na pozemní cíle,“ zamumlal Han Solo.
Chewbacca zavrčel.
„Jo, vypadá to na toho Berssona,“ přisvědčil Han.
Spolu s Chewiem sledovali boj, který se sváděl o Novorepublikovou továrnu, na Falconu, který byl schovaný na samém okraji soustavy.
„Je to třetí továrna, o které jsme vypustili informace a on na ni zaútočil,“ řekl Han a nasadil lišácký úsměv. „Takže příští cíl bude Thakwaa. Chewie, zapni předstartovní proces. Svou část pozorovatelů jsme už sehráli...“


* * *


Pokračování příště…

Ohodnoťte povídku:
Podrobné statistiky...
10 hvězd
0 hlasů
9 hvězd
2 hlasy
8 hvězd
0 hlasů
7 hvězd
1 hlas
6 hvězd
0 hlasů
5 hvězd
0 hlasů
4 hvězdy
0 hlasů
3 hvězdy
0 hlasů
2 hvězdy
0 hlasů
1 hvězda
0 hlasů