Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

StarWars.com - Z Papíru na Plátno: Stvoření Vadera

Reklama
Napsáno dne 29.6.2015

* Tento článek je překlad článku From Concept to Screen: Bringing Darth Vader to Life z oficiálního portálu StarWars.com.

Vítejte u série článků Z Papíru na Plátno, která vás zavede do různých fází tvorby, kterými si vaše oblíbené postavy, vozidla, monstra, místa či scény ze Star Wars musely projít, než se dostaly na stříbrné plátno.

Tuto sérii začneme s hlavní postavou filmů, člověkem, o jehož příběhu se celá sága točí, hrozbou v černém: Darth Vaderem.


Nápad & Návrh

Vzhledem k důležitosti Darth Vadera v sáze není žádným překvapením, že se ve skriptech v různých formách objevoval vždy. Před prací na hrubém návrhu začal Lucas vytvářet seznam různých nápadů, které si dříve již sepsal v Journal of the Whills (dvou stránkový spis útržků nápadů) a v The Star Wars (14-ti stránková povídka z května 1973 vytvořená z Journal of the Whills), a jedno ze jmen, která si vypsal, bylo Generál Vader - Imperiální velitel. Ve shrnutí hrubého návrhu The Star Wars z května 1974 byla tato postava mírně obtloustlá a popsána jako „Darth Vader, vysoký, hrůzu nahánějící generál“; měl za úkol dobýt Aquilae.

Toto nebyla jediná postava v hrubém návrhu připomínající Darth Vadera tak, jak ho známe dnes. Bylo tam mnoho Sithských rytířů (jeden dokonce nosil dýchací masku) vedených princem Valorumem - a pak také Kane Starkiller, popsaný jako kyborg, napůl stroj, napůl člověk. Kane byl též otec Annikina a Deaka. Druhý návrh později změnil Vadera z role generála do role Darth Vadera, 213 cm (7 stop) vysokého Sithského černého rytíře se součástmi částečně zakrytými volnou černou róbou a dýchací maskou. Sloužíc jako pravá ruka Sithského Mistra se utká v duelu s Deakem Starkillerem na vesmírné lodi. Během této doby, mezi koncem ledna a prvními několika dny března 1975, byl přizván Ralph McQuarrie, aby nakreslil pět momentů z tohoto druhého návrhu, které měly přesvědčit vedení Foxu k investici do filmu.

„Zprvu byl ve skriptu popis Vadera, jak přechází mezi dvěma loděmi ve vesmíru, takže jsem vytvořil masku, aby tam mohl dýchat, s náznakem zubů v mřížovaní masky,“ řekl McQuarrie. To mohlo nastat až po vydání čtvrtého návrhu, ve kterém Lucas doplnil pozadí příběhu Vadera. Tam uvedl jeho spojení s Benem Kenobim a Lukeovým otcem, stejně jako duel, který následoval mezi Benem a Vaderem po tom, co Vader Lukeova otce zabil. Duel skončil Vaderovým pádem do vulkanického kráteru, což vyústilo v potřebu obleku a masky, se kterou přišel Ralph McQuarrie.


Kostým & Casting

S nákresy kostýmu od Ralpha McQuarrieho a rozpočtem $1 173 (28 600 Kč) na jeden kostým bylo na Johnovi Mollovi, návrháři kostýmů pro původní trilogii, aby přenesl nákresy do skutečnosti a stvořil oblek, který by mohl nosit herec. Bez přílišného odklonění od dodaných nákresů Mollo, inspirovaný nejen samuraji, ale také brněním z První světové války a nacistickými helmami, vytvořil několik svých nákresů, aby kostým jemně doladil. Poté najal kostyméry od Bermana & Nathana, aby pracovali na spodní kombinéze, rukavicích, svrchní sukni (kombinace sukně a pláště) a kápi, zatímco práce na vytváření masky, hrudní přístrojové desce, opasku, ramenních a holenních chráničů a zbytku brnění připadla sochaři Brianovi Muirovi.

Aby všechny části seděly, byla vytvořena kopie těla herce, který byl na roli najat: Davida Prowse. Prowse, který byl v té době proslulým kulturistou s vlastním řetězcem posiloven, byl často žádán, aby hrál ve filmech role velkých silných postav, ať to byl Minotaur v Doctor Who, cirkusový silák ve Vampire Circus nebo bodyguard v Mechanickém pomeranči. Díky poslední zmíněné roli si ho všiml i George Lucas, který později Prowse kontaktoval s nabídkou role buď Žvejkala (Chewbaccy), nebo Darth Vadera. Věříc, že zloduchové se více vryjí do podvědomí publika, se Prowse rozhodl pro roli Darth Vadera, přitom si však neuvědomoval, že jeho tvář bude v roli skrytá za maskou.


Živé natáčení

Každý natáčecí den si Prowse bral spodní prádlo a kůži ve své převlékací šatně za pomoci svého osobního gardobiéra Johna Birkinshawa, aby se pak vypravil na scénu, kde na něj kostyméři přidali všechny ostatní části.

První den natáčení pro Davida Prowse byl 26. duben 1976. Toto pondělí natáčel pouze krátkou scénu chůze po chodbě ve Hvězdě smrti po zjištění přítomnosti Bena Kenobiho. Následující dny byly vyplněny dalším natáčením na Hvězdě smrti, včetně scény v kontrolní místnosti s Peterem Crushingem, který hrál veleguvernéra (Grand Moff) Tarkina. Ke konci května se natáčely scény, ve kterých Prowse bojoval se Sirem Alecem Guinnessem v jejich lightsaberovém duelu. Byl to trikový koordinátor Peter Diamond, který pro bojovníky vymyslel jedinečný bojový styl, jež byl směsí šermu a boje s mečem s širokou čepelí. S tímto stylem boje a Prowsevou přirozenou silou však docházelo k neustálému praskání čepelí.

Ironií bylo, že některé z posledních scén natočených pro film byly ty, které se objevily jako první, zejména úvodní bitva mezi stormtroopery a rebely na vesmírné lodi princezny Leiy. Darth Vader stojí v té samé chodbě, ve které ho původně Ralph McQuarrie viděl bojovat s Kanem Starkillerem.


Hlas & Zvuk

Ačkoliv si Prowse v průběhu celého natáčení myslel, že jeho hlas bude použit ve výsledném filmu, bylo Lucasovi již od začátku zřejmé, že chce pro Darth Vadera jiný hlas - hlas v basovém rozsahu. I když byl původně Georgem Lucasem kontaktován Orson Welles, aby četl pro film, byl to nakonec James Earl Jones, kdo byl najat. Do Goldwyn Studios dorazil Jones 1. března 1977 a po zhlédnutí záznamu bylo zřejmé, že klíčem k hrozivosti postavy byl nedostatek emocí Darth Vadera. Za použití takto omezené škály vyjadřování dokončil Jones nahrávání řeči pro Darth Vadera během dvou a půl hodiny.

K dokončení postavy Darth Vadera přidal Ben Burtt řadu pípacích a klikacích zvukových efektů, které odpovídali mechanickým zařízením obleku. To se ale ukázalo jako příliš rozptylující. S dosti omezeným zbývajícím rozpočtem musel zjednodušit a dokončit postavu jinak. Burtt šel proto do místního obchodu s potápěčským vybavením a dal mikrofon do regulátoru dýchacího přístroje, aby nahrál sám sebe jak dýchá z a do přístroje několika různými způsoby. Další starost pro Burtta bylo to, že nahrané dialogy Jonese nezněly tak, jako by vycházely z helmy, takže po nocích přehrával dialogy v různých místnostech a znovu je nahrával, aby nahrávky získaly správnou akustiku.


Impérium vrací úder

S pouze jedním oblekem pro Darth Vadera v Nové naději z důvodu časovému omezení a kvůli jeho častému používání v reklamních kampaních po premiéře bylo rozhodnuto, že bude vyroben nový oblek pro Impérium vrací úder s vylepšeními co se týče stylu a komfortu. Různé volné části obleku byly navíc vyrobeny ve větším množství, aby mohly být vyměněny, pokud by se některé z nich rozbily. Přístrojová hrudní deska měla nyní fungující světélka, různě barevná tlačítka a písmena z Aurebeshe. Opasek obdržel vylepšené krabičky, přepínače a světla.

Největší změna však mohla být vidět na helmě. Kopule na vršku byla upevněna bezpečněji a trojúhelníkový průduch na bradě byl zvětšen, aby David Prowse mohl lépe vidět a dýchat. Byla vymyšlena také speciální kaskadérská helma s krčními a lícovými oblastmi vyrobenými z barevné pryskyřice, která umožňovala kaskadérovi Bobovi Andersonovi vidět skrz větší část masky než jen přes oční části. Navzdory výškovému rozdílu, který byl vyřešen menšími chůdami nebo točením kamerou z menšího úhlu, to byl Anderson, který natočil všechny souboje mezi Darth Vaderem a Lukem Skywalkerem v Impérium vrací úder i Návratu Jedie.

Samozřejmě největší chvíle pro Darth Vadera ve filmu bylo jeho velké odhalení na konci. Bylo na to naráženo ve filmu už dříve, když jsme viděli zadní část Darth Vaderovy hlavy - zjizvené a holé - ukazujíc nám poprvé, že pod maskou je živá bytost. Tato scéna byla udělána nejjednodušeji, jak byste si dokázali představit: s Prowsem nosícím holou čapku vyrobenou Stuartem Freebornem, která seděla na nově vyrobenou zadní krční část.

Nápad s odhalením přišel s Lucasovou touhou rozšířit charaktery postav Darth Vadera a Luka, což následně vyústilo v přidání dvojčete pro Luka, v tom momentu to však nemusela být nutně Leia. Lucasovo hledání Lukova otce lze zřetelně vidět při porovnání návrhů od ledna 1978, ve kterém se Lukův otec objevuje jako duch spolu s Benem Kenobim, po ručně psanou verzi druhého návrhu, ve kterém je Darth Vader Lukův otec. Lucas se rozhodl nechat si to při psaní skriptu pro sebe pro dosažení většího překvapení. Tajemství si schovával co nejdéle to šlo, posléze to řekl jen režisérovi Irvinu Kershnerovi. Když přišlo na zapojené herce, tak Mark Hamill věděl před natáčením pouze to, že podle toho, co řekne Prowse, to byl Obi-Wan, kdo zabil Lukova otce, přičemž chystaná věta do konečného filmu byla, že Vader byl jeho otec. Jediná další osoba, které bylo toto velké tajemství svěřeno, byl samozřejmě James Earl Jones, který se opět stal hlasem Darth Vadera.


Návrat Jediů

S úspěšnými vylepšeními z Impérium vrací úder se kostým příliš neměnil - až do momentu, kdy si Darth Vader sundal masku. Pro tuto scénu byla Fredem Holem navržena a rekvizitářem Brianem Archerem vyrobena zcela nová maska, které se přezdívalo helma „odhalení“ či „vykoupení“. Zadní krční část z Impérium vrací úder byla zkombinována s nově vyrobeným bradovým kusem (obsahujícím ústní rozšiřující kus), obličejovou maskou s různými přidělanými vystouplými detaily a helmou, která přes to vše seděla pouze v uvolněném stavu. Byla navržena také speciální umělá ruka pro simulaci Lukova useknutí Vaderovy ruky. Pro pohřební scénu byla použita stará reklamní maska z cest, které následovaly po Nové naději.

Ke hraní staršího Anakina Skywalkera, se jménem Annikin z hrubého návrhu The Star Wars akorát v mírně upraveném způsobu znění, se Lucas a režisér Richard Marquand dohodli, že potřebují někoho zkušenějšího, avšak nepříliš známého pro diváky. Sebastian Shaw byl najat krátce po studiu role, která byla nazvaná pouze jako „táta“. Odkrytí masky bylo natáčeno potají, ačkoliv vystouplé detaily uvnitř masky málem utrhly Shawovi ucho, když ji Hamill sundával. Když producent Kazanjian viděl Shawa během jeho natáčecího dne, zeptal se Lucase, zda by nebylo od věci, aby se Shaw objevil jako duch Síly vedle Obi-Wana a Yody. Lucasovi se tento nápad líbil - sám o tom již dříve přemýšlel sám - a dokonce natočil krátkou scénu sám. Shaw stál před černým sametovým plátnem a bylo mu řečeno, aby se tvářil šťastně a usmíval se.


Pomsta Sithů

S Pomstou Sithů, celou pouze o pádu Anakina Skywalkera, byli fanoušci zvědaví na dlouho očekávanou scénu, ve které budou Anakin a Obi-Wan bojovat v sopečném prostředí, scénu, která byla zmíněna v novelizaci Návratu Jedie a následně jako součást pozadí příběhů v různých dalších zdrojích. Umělecké oddělení filmu strávilo spoustu času tvořením Mustafaru a Coruscantského rehabilitačního centra, ve kterém byl Vader vsazen do brnění. Již v lednu 2003 schválil Lucas, že ona scéna bude součástí filmu.

Hrubý návrh, vytvořený 31. ledna 2003, doplnil detaily Anakinova pádu. Za zmínku stojí původní nápad zahrnující nepoužitou stopáž s Peterem Cushingem (Tarkin) ve scéně, ve které Palpatin láká Anakina k Temné straně. Ve té tvrdí, že manipuloval midi-chloriany k dosažení narození Anakina. Rozhovor pak speciálně odrážel scénu z Impérium vrací úder:

Palpatine: „Můžeš o mně smýšlet téměř jako o svém otci.“
Anakin: „To není možné!“

Scéna, ve které Palpatine prohlásí, že Anakin bude od té doby znám jako Darth Vader, byla natočena během natáčecích dnů 14. - 17. července 2003. Don Bies a jeho tým začal pracovat na novém obleku Darth Vadera s tvary Haydena Christensena, aby mu oblek sedl a byl dostatečně pohodlný. Velkou otázkou bylo, jak by měl vypadat vnitřek masky, a byl to vedoucí návrhových designů Ryan Church, kdo na tuto otázku odpověděl. Po Lucasově schválení ho vyrobil Don Bies i za použití pevného disku z počítače či hrotů z obojku. Nosní přípojky viděné v Návratu Jedie bylo původně plánované také zahrnout, ale byly odebrány poté, co digitální záběry nebyly schváleny. Dalším elementem přidaným k masce byla dvojice LEDek na čele a dole u nosu, které sloužily k dosažení souladu s videoefekty v průhledech pro oči.

Prvního září 2003, 20 let po Návratu Jedie, nastal den pro návrat Darth Vadera. Se speciálním oblekem zvaným „spálený Anakin“ a prostetickým makeupem ke znovu vytvoření Anakina, jak jsme ho viděli v Návratu Jedie, začalo natáčení finální scény mezi Anakinem a Obi-Wanem po konci jejich duelu.

Pozdě odpoledne se produkční štáb přesunul na Scénu 4, kde bylo postaveno minimální prostředí rehabilitačního centra pouze se stolem na vyvýšené platformě. S rozrůstajícím se davem, který přihlížel návratu Darth Vadera a Haydenem oblékajícím se ve speciálním převlékacím stanu vedle scény, si Lucas uvědomil, že nikdy nepomysleli na vytvoření pout na kotníky. Za použití nedalekého rozstřikovacího systému byl Ivo Coveney (Vedoucí kostýmových rekvizit) schopen dodat kotníková pouta do 20 minut, akorát včas na filmování. Po příchodu za hlasitého potlesku na scénu Hayden a filmový štáb natočili přeměnu. Během jednoho záběru byla, za použití tyče, štábem spouštěna obličejová část masky na Haydenův obličej.

Zatímco poslední den hlavního natáčení by herci a štáb viděli ve filmování můstkové scény na hvězdném křižníku s Darth Vaderem, Tarkinem a Imperátorem, tak tento den byl tím, kdy se zrodil Darth Vader, dovršujíc tak ságu přeměny tragického hrdiny ve zloducha.