Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Formátování povídek

Napsal: HorLukRos
Dne: 11.9.2013 15:57
Kategorie: Připomínky k webu (2012 - 2015)
Zpět na fórum

Nemohl jsem si nevšimnout, že někteří uživatelé mají stále problémy s formátováním při psaní povídek a někdo se i diví, proč jsou zavedena pravidla tak, jak jsou. Pokusím se to v tomto tématu trochu osvětit.

Mezery navíc - V první řadě je třeba si uvědomit, že veškerý obsah webové stránky je osekán o "mezery navíc". Tak prostě prohlížeče fungují a nedá se s tím nic udělat. Pokud napíšete třeba "    Text       Text", ve výsledku se to zobrazí jen jako "Text Text". Dá se to oblbnout pomocí použití tzv. "tvrdých mezer" (na dané místo napíšete  ), což je způsob, který jsem použil o řádek výše, ale není dobré něco takového praktikovat a navíc byste asi nechtěli při psaní povídek něco takového používat.

Odsazování odstavců - Tudíž není možné odsazovat odstavce pomocí mezer či znaku tabulátoru (ten je odseknut taky), tak to nefunguje. Odsazování na webu se provádí úplně jinak. Nebudu teď vysvětlovat, jak přesně to funguje ani jaké filtry používáme, ale řeknu to takhle: Za odstavec se v čistém textu považuje celistvý blok, který je od jiného bloku oddělen volným řádkem. Pokud tedy napíšete:

Řádek 1, bla bla bla...
Řádek 2
A řádek 3


je to vlastně všechno jen jeden odstavec. I když jsou tam znaky pro konec řádku. Když napíšete:

Řádek 1, bla bla bla...

Řádek 2
A řádek 3


jsou to dva odstavce (druhý a třetí řádek jsou stále jeden).

Jinými slovy, pokud chcete v povídce skočit na další řádek, stačí jednou stisknout klávesu enter a hned píšete na dalším řádku. Pokud tento řádek chcete ale i odsadit, je potřeba stisknout klávesu enter dvakrát.

Představte si to třeba takto: Pokud chcete na psacím stroji začít další odstavec, musíte stisknout enter na další řádek, a pak tabulátor pro odsazení. Tady musíte stisknout jeden enter pro další řádek a druhý enter pro odsazení, jelikož tabulátory se neberou v úvahu.

Mezery mezi odstavci - Čímž ale nastává problém v případě, že chce uživatel mezi odstavce fyzicky vložit volný řádek. Standardním chováním totiž je, že více, než "dva entery" jsou převedeny naším výchozím filtrem právě na "dva entery". Pokud napíšete třeba:

Řádek 1...


A řádek 2

ve výsledku se to chová stejně, jako:

Řádek 1...

A řádek 2

Což je pouze příkaz, aby se odsadil odstavec, nikoliv, aby byl vynechán řádek. A proto byla zavedena značka [enter], kterou uživatelé mohou ručně napsat na místo, kde si přejí udělat mezeru mezi odstavci.

Neříkám, že tohle je nejlepší řešení nebo že by to nešlo jinak. Ono ve výsledku by šlo pracovat třeba i s těmi mezerami, které jsou standardně ignorovány, nicméně nechte mě napsat dva důvody, proč si myslím, že je tohle řešení přijatelné:

  • Je jasně identifikováno, co odsadit a co nikoliv. Pokud jsou dvě části textu odděleny volným řádkem, je jasné, že jsou to dva různé odstavce a uživatel je bude chtít podle toho i odsadit. Pokud jsou "spojeny", onen "nový řádek" odsazen nebude. Je to mnohem jasnější identifikace, než jiné bílé znaky, protože u těch by byl problém nějakým způsobem je sjednotit - jeden uživatel by pro odsazení používal tři mezery, druhý pět, třetí tabulátor a čtvrtý pro jistotu všechno dohromady.
  • Omezí se zbytečné vertikální mezery a "díry v textu". Jakmile uživatelovi stačí na pár vteřin podržet klávesu enter k tomu, aby udělal velkou mezeru v textu, svádí to k takovým těm prvkům, kdy něco napíše, pak udělá velkou mezeru aby rádoby "zvýšil napětí" (nebo aby se povídka zdála delší) a pak pokračuje. Což je samozřejmě něco, co není úplně ideální. Pokud ale musí pro vynechání řádku fyzicky napsat na dané místo slovo "[enter]" a to musí několikrát zopakovat, dle mého názoru je vyšší pravděpodobnost, že si potom uvědomí, že je něco špatně...

Mimochodem, sepsal jsem návod, jak převést text v MS Wordu do podoby, která je vyžadována zde na webu - tady. Vypadá to dlouze, ale je to opravdu podrobné a důležité jsou vlastně jen první 4 kroky. Je to záležitost nanejvýš 1 minuty.

Pokud máte nějaké návrhy nebo připomínky k těmto pravidlům, sem s nimi. Jsem otevřený jakékoliv úpravě pravidel, pokud to bude něco rozumného. Není problém zařídit odsazování třeba pomocí pomlčky a řádkování nechat na samotné klávese enter. Dřív, než ovšem něco navrhnete, se zamyslete nad všemi vazbami a souvislostmi, které jsem popsal výše. Je potřeba rozlišit tři momenty: Uživatel chce nový řádek, ale neodsazovat; Uživatel chce nový řádek s odsazením; Uživatel chce prázdný řádek / mezeru mezi odstavci.
Přidat komentář
Nikdo k tomuto obsahu nenapsal komentář.
Buďte první!