Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Laserové strely vo vákuu

Napsal: Mate
Dne: 29.3.2013 22:44
Kategorie: Star Wars obecně
Zpět na fórum

Mám jednu otázočku. V Star Wars svete sme všetci svedkami veľkého množstva vesmírnych bitiek, pri ktorých laserové strely lietajú z jednej strany na druhú a nie všetky vždy nachádzajú svoje ciele. Moja otázka je nasledovná: čo sa stane s lúčmi, ktoré minú cieľ? Všetci dobre vieme, že vákuum má nulovú energiu (poprípade podľa Heisenbergerovho princípu neurčitosti tú najnižšiu možnú nenulovú energiu). Z toho nám vyplýva, že každý objekt, ktorý nadobodne určitú pohybovú energiu sa bude vákuuom pohybovať donekonečna, kým niečo "hmotné" jeho pohyb nezastaví (keďže vákuum nedokáže objektu tú pohybovú energiu odobrať).

Laserové lúče sú vlastne kusy stlačenej plazmy. Takže bude táto plazma putovať vákuuom donekonečna až kým nezasiahne niečo, čo by bolo schopné odobrať jej pohybovú energiu? Možno hmlovinu, kvazar, planétu či nebodaj vesmírnu loď. Tým pádom by cestovanie vesmírom nemuselo byť až také bezpečné, keďže galaxiou by sa mohlo potulovať obrovské množstvo laserových striel vystrelených aj pred tisíckami rokov.

V niektorej literatúre som sa dočítal, že každá laserová zbraň má určitý dostrel. Lenže podľa mojej logiky toto stanovisko platí len v priestore, v ktorom sa nachádza nejaká hmota schopná odoberať pohybovú energiu. Vákuum takýmto priestorom nieje.

Pýtam sa teda: ako to vlastne je? Naozaj tie lúče putujú donekonečna? Pretože ani "bývanie" v takej galaxii by nemuselo byť bezpečné, keďže vašu planétu by hocikedy mohli zasiahnuť salvy turbolaserových striel (samozrejme len tých striel s tou najvyššou intenzitou, ktoré by nestratili všetku svoju energiu a rýchlosť v atmosfére planéty).

Možno si teraz myslíte, že som nejaký blázon, keďže sa pýtam na takéto "primitívnosti", ale pre mňa sú všetky takéto maličkosti veľmi podstatné. Podobné nezrovnalosti dosť otriasajú mojou vierou v SW vesmír. Samozrejme predpokladám, že v SW svete platia rovnaké fyzikálne zákony ako v tom našom (aj keď Lucas nám už vo filmoch aj v TCW ukázal, že star wars vákuuom sa šíri zvuk - čo je tiež nemožné - ale beriem to tak, že je to robené pre efekt, pre diváka).

Nepredpokladám, že mi niekto ponúkne úplnú odpoveď, ale bol by som rád, keby ste mi ponúkli aspoň vaše názory na túto tému.
Přidat komentář
Obrázek uživatele chuck21
29. Březen 2013 - 22:57
Sám sis na to odpověděl je to stlačená plasma a tak musí asi unikat a po čase zeslábne a prostě se rozplyne...

There is no emotion, there is peace.
There is no ignorance, there is knowledge.
There is no passion, there is serenity.
There is no chaos, there is harmony.
There is no death, there is Force.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele sith
23-24
30. Březen 2013 - 16:55
a za jak dlouho?
rok, dva, sto let, tisíc...
to je to, co jemu (i mně) vrtá hlavou

mě napadá jen to, že jsou lasery vytvořeny tak, aby se po nějakém čase rozplyuly. jinak mě nic nenapadá...

konec konců, jinak by sw vypadaly tak, že by po sobě obě strany střílely lasery přes půl galaxie

teď mě však napadla související otázka, co se stalo s tím kruhem co vystřelila malevolence? tu zásah lodi nezastavil...

Fight for the win!!!

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Komár
30-31
30. Březen 2013 - 19:03
podle mě to bude jako u laseru maximální dostřel a pak stratí účinost

+1
0
-1
Obrázek uživatele sith
23-24
31. Březen 2013 - 9:39
asi

Fight for the win!!!

+1
+1
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
30. Březen 2013 - 12:35
Práve takýmto úvahám sa snažím pri Star Wars vyhýbať. Pretože keď začneš uvažovať a hľadať spoločné znaky sveta Star Wars s tým naším, nájdeš kopu nezrovnalostí a mätúcich faktov. Či už začneme riešiť fyziku, biológiu, techniku a technológiu alebo dokonca samostatný politicko-právny aparát, výsledok bude ten istý.

Ja si to vysvetľujem veľmi jednoducho. Oddeľujem tieto dva svety. SW je jednoducho sci-fi - čo pre mňa znamená "všetko to, čo vidíš, je možné". Treba ho brať taký, aký je. Neporovnávať, nehľadať v ňom "ľudský" pohľad a črty. Je zbytočné dokonca uvažovať, či by taký svet mohol reálne existovať. Pretože akonáhle by sme to začali riešiť, porovnávať a vysvetľovať si jednotlivé javy na základe našich nadobudnutých poznatkov, hneď a zaraz by sme mohli prehlásiť svet Star Wars za holý nezmysel.

Druhá vec je pozerať sa na ten jav, o ktorý sa zaujímaš v podmienkach našej vedy. Fyziku som nikdy nemal rád a ani som sa ňou nikdy príliš nezaoberal. Jediné o čom som počul (laser vo vesmíre) je technológia NASA na pohyb vesmírnych objektov od jednej stanice k druhej. Malo to však veľmi veľa nedostatkov a je možné, že už o tom ani neuvažujú. Podstatou však bol prenos energie pomocou laserov, ktoré budú "vystreľované" zo staníc, čím sa bude brzdiť a zrýchľovať teleso, s ktorým sa má pohybovať. Keďže sa nedá nijako korigovať smer "jazdy", tak sa to celé považovalo za... sci-fi. Čo by ťa mohlo zaujímať je to, že bolo okrajovo spomenuté, čo sa stane s laserovou "strelou", keby minula objekt a letela voľne vesmírom. V dokumente bola povedaná jedna veta, ktorú si zhodou okolností pamätám :D Keď to budem parafrázovať, tak laser, ak nenarazí do nijakého telesa, bude pravdepodobne letieť voľne vesmírom dlhú dobu, kým sa nerozpadne energia a laser potom jednoducho zanikne :D To by však malo pôsobiť v našom svete... Čo však svet Star Wars, to neviem.

+1
+6
-1
Obrázek uživatele Darth Nihillus
30. Březen 2013 - 20:42
nech těchto úvah,kdybys takto uvažoval oSW,tak zjištíš,že jsou celé blbost,protože ve vakuu se nemůže šírit zvuk

Jeden za všechny,všichni za jednoho!BŽŽŽ!-Darth Aňan

+1
0
-1
Obrázek uživatele Komár
30-31
31. Březen 2013 - 11:31
boužel máš pravdu, tady je dokument na to téma
odkaz »

+1
0
-1
Obrázek uživatele Gregor
25-26
30. Březen 2013 - 22:07
No nad tím se nedá uvažovat a už vůbec ne porovnávat to s naším světem a fyzikálními zákony. Podle mě má každý laser určitý dostřel. Vždyť kolikrát se nejen v Klonových válkách objevily řeči typu: "Ještě nejsme v jejich dostřelu."

"It's okay. Don't be afraid to say it—dead, death, the dead. It isn't going to go away, and if we don't face it, we'll just make it bigger than it really is. Can't live without death, can't die without life." - Kal Skirata

+1
+3
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
30. Březen 2013 - 22:11
Ďakujem vám za názory. Ako ste už niektorí povedali, asi bude najlepšie sa nad podobnými vecami nezamýšľat.

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
0
-1
Obrázek uživatele HorLukRos
30-31
HorLukRos [Bývalý admin]
31. Březen 2013 - 0:23
I pokud bychom předpokládali, že lasery nevyhasnou (čemuž příliš nevěřím, podle mě energii ztrácí), SW galaxie má velikost 120 000 světelných let. Rychlost kulky z běžné zbraně je něco okolo 700 m/s, nicméně blastery ve SW jsou mnohem pomalejší, jelikož je dokáže postřehnout lidské oko, i když spíš jen jako záblesky. Pro snadné počítání řekněme, že je to 100 m/s, i když si myslím, že to bude ještě mnohem pomalejší (přeci jen jsou Jediové schopni střely celkem efektivně odrážet). 120 000 světelných let si nyní převeďme na nějakou představitelnější jednotku - pokud bychom počítali s tím, že rychlost světla ve SW světě je stejná, jako v tom našem, tedy něco kolem 3×10^8 m/s, je velikost SW galaxie zhruba 1,135×10^21 m. Doba, než by střela přeletěla z jednoho okraje na druhý je tedy 1,135×10^19 s, což je, pro lepší představu, necelých 3,6*10^14 let - tedy 360 bilionů let. SW galaxie je stará 13 miliard let, což je nějakých 0,0036% doby tohoto přeletu, nicméně první život v SW galaxii se datuje tuším až na 2 miliony let BBY, a to už se dostáváme do ještě menších řádů. Abych to shrnul - kdyby první mimozemšťan, který se kdy ve vesmíru SW objevil, vystřelil z blasteru, trvalo by více, než 200000000× delší dobu, než je stará SW galaxie v době kolem 0 BBY, aby tato střela galaxii přeletěla.

Berme v úvahu, že v SW galaxii je 400 miliard (pozor - na wookieepedii je "bilionů", ale to je otázka překladu) hvězd a okolo 180 miliard hvězdných systémů. Nechce se mi teď počítat průměrná vzdálenost na základě rovnoměrného rozmístění bodů v obsahu koule, které by stejně neodpovídalo skutečnému rozvržení, tak si galaxii raději představme jako krychli. Systémy vlastně představují obsah, takže v "řadě za sebou" je nějakých 5600 systémů, mezi nimiž je vzhledem k velikosti galaxie vzdálenost při rovnoměrném rozmístění stejně nějakých 2×10^20, takže jsme si až tak nepomohli, dostali jsme exponent o -1 dolů. Doba, než by tedy střela přeletěla z jednoho hvězdného systému do druhého je pořád nějakých 63 miliard let.

Takže abych to shrnul - stejně je to jedno, vzhledem k velikosti SW vesmíru jsou ty střely úplně nicotné.

A stejně si myslím, že se po pár vteřinách / minutách rozplynou. Takže vůbec netuším, proč jsem to vlastně počítal :D Možná proto, že nemůžu usnout. Kdyžtak to někdo zkontrolujte, píšu z postele. Ale stejně jsou to jen ilustrační počty, pro skutečné rozvržení a reálnou situaci naprosto nepoužitelné. No vlastně, co si budeme povídat, nepoužitelné jsou tak jako tak :-)

Všichni máme své stroje času. Některé nás vezmou zpět - těm říkáme vzpomínky. Některé nás pohání kupředu - těm říkáme sny.

+1
+9
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
31. Březen 2013 - 21:18
Ďakujem, že si si dal tú námahu takto "matematicky" mi to vysvetliť. Mám rád, keď sa dá problém takto logicky vyriešiť. Hneď sa cítim pokojnejšie. :) :D

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
0
-1
Obrázek uživatele CadBane007
25-26
31. Březen 2013 - 8:42
Taky si rikam, kdyby treba Hvezda smrti minula cíl tak co by se s tou strelou stalo :)

+1
0
-1
Obrázek uživatele gorilag
19. Květen 2013 - 21:14
no ale keď si to tak zobereme plazma je skupenstvo ktore sa vyskytuej pri extremne silných teplotách a vo vesmire je teplota pod nulou čo znamena že výstrel sa ochladí a rozplynie, alebo druhe vysvetlenie je že pokial dobre viem tak plazmovy paprsok je z tibannioveho plynu čo znamená že paprsok existuje dovtedy dokým nevyhorý vyslana davka plynu. toto je môj nazor na vec

+1
+1
-1