Dire cat (Zlokočka*)

Obrázek
Původní druh na Corellii, domovském světě našeho milého Hana Sola. Jedná se o kočkovitou šelmu se zlatavou srstí a ostrými drápy. Navíc oplývá „trny“ na hřbetu a u ramenou, které během života rostou. Jedinec je dostatečně silný na skolení dospělého muže. Mají vynikající čich, který používají při lovu. Dokáží stopovat krvácející oběť a jejich smysly jim umožňují rozeznat otrávené maso**.
Zlokočky jsou původně z Corellie, ale byly převezené také na další planetu Corellianského systému Talus, kde se z nich vyvinul nový poddruh.
Ochočit a vycvičit je, je obtížné, ale možné (Ale kdo ví, co udělají, až vám někdo bodne nůž do zad).

Tusk Cat
Obrázek
Jeden druh kočkovitých šelem, který se dá snadno ochočit a použít i k jízdě. Jeden z původních druhů na Naboo se dorůstá průměrné výšky dvou metrů. Své jméno dostali podle klů rostoucích ze spodní čelisti. Také mají další výrůstky na lícních kostech. Ty jsou pokryté kůží a neslouží primárně k útoku. Barva srsti se pohybovala mezi šedou k hnědé, až skoro červené. Také mohly mít „flekaté“ vzory. Nějaké fyziologické znaky sdílejí s kopytnatci, hlavně tlapy připomínají spíše kopyta. Ocas je dlouhý a silný, při běhu jim slouží k udržování rovnováhy. Také jsou dobrými horolezci.
I ke své mírné povaze jsou masožraví a loví menší savce, nebo se zdržují okolo stád shaaků, které chrání a vždy zabijí jednoho jedince během sedmi osmi dní, aby se najedli.
Jsou to velice univerzální zvířata. Používají je strážní patroly, pastevci, šlechta, nebo jako atrakce. Ochočení jedinci projevují ochranářské sklony k lidem a jejich dětem. Pro jejich oblíbenost a univerzálnost se vyváží do galaxie jako užitková zvířata i jako mazlíčci.


* Dovolil jsem si překlad (není oficiální), protože známe Zlovlky (direwolf) a přijde mi to příhodné.

** Minule jsem psal o sarlaccovi, a jak víme, Boba Fett z něj dokázal uniknout. Podobně Jango unikl smrti sežráním zlokočkou kvůli tomu, že byl otráven chvíli před tím, než svému nepříteli prořízl břicho, což přilákalo predátory.