Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Zemřel Christopher Lee, představitel hraběte Dooku

Reklama
Napsáno dne 11.6.2015

Ve věku 93 let (1922 - 2015) zemřel britský herec sir Christopher Lee, představitel řady slavných postav včetně hraběte Dooku ve Hvězdných válkách.

Herecká kariéra Christophera Leea začala po druhé světové válce, kdy opustil britské letectvo RAF v hodnosti kapitána. Brzy se prosadil jako představitel hororových rolí (série filmů o hraběti Drákulovi, The Mummy, Taste of Fear) a objevil se i ve filmech o Sherlocku Holmesovi. Od poloviny 70. let se začal hororovým rolím vyhýbat, jelikož nechtěl být známý pouze jako herec v hororech. I díky tomu se objevil ve filmu Tři mušketýři a dvou pokračováních (v roli hraběte Rocheforta) či bondovce Muž se zlatou zbraní, kde se postavil do role záporné postavy Francisca Scaramangy. V roce 1977 se rozhodl odstěhovat z Anglie do Ameriky, kde se objevil i v řadě komedií.

V roce 2001 získal roli Sarumana v trilogii Pán prstenů, ačkoliv chtěl původně hrát roli Gandalfa (toto přání vyslovil i J. R. R. Tolkien) - zdravotní stav mu ale neumožňoval akční scény včetně jízd na koni. V roce 2002 však získal další významnou roli, a to roli hraběte Dooku ve dvou epizodách Star Wars, ve kterých mimo jiné uplatnil i svou dovednost v šermu. Dále spolupracoval s Timem Burtonem na několika filmech: namluvil jednu z postav v animovaném filmu Mrtvá nevěsta Tima Burtona, objevil se v Karlíkovi a továrně na čokoládu či se podílel na Alence v říši divů. V roce 2012 si zopakoval roli Sarumana v trilogii o Hobitovi.

Kromě bohaté herecké kariéry byl oceněn ve Francii odznakem důstojníka Řádu umění a literatury a jmenován rytířem Řádu britského impéria. Mimo filmy se objevil i v operách, kde zaujal svým hlasem.

Christopher Lee zemřel 7. června v nemocnici, ve které byl hospitalizován z důvodu respiračních a srdečních potíží.

Zdroje:
- iDnes
- ČSFD
- cs.Wikipedia
- en.Wikipedia