Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Proč se daří Solo: A Star Wars Story tak špatně a co to znamená pro další filmy

Reklama
Napsáno dne 1.6.2018

Asi jsme všichni slyšeli, že se Solo: A Star Wars Story daří, co se týká finanční stránky, celkem špatně. V tomto článku si rozebereme, proč tomu tak je a co to může znamenat pro další Star Wars filmy.

Druhý samostatný Star Wars snímek se v Americe otevřel s pouhými $84 420 489, což je skoro polovina toho, kolik za stejnou dobu vydělal Rogue One ($155 081 681). Zároveň se jedná o nejdražší díl, který stál více než 250 milionů dolarů. Toto bylo zapříčiněno neustálými produkčními problémy a výměnou režisérů, kvůli které se muselo přetáčet asi 70 % filmu. Do rozpočtu není započítaný marketing, jenž se u podobných filmů pohybuje okolo 150 milionů dolarů. Z tohoto důvodu je Solo: A Star Wars Story velkým finančním zklamáním, a to hlavně pro jeho produkční společnost, Disney.

Co však způsobilo tento neúspěch? Důvodů může být mnoho. Patří mezi ně například pouze šestiměsíční pauza mezi filmy, velká konkurence ve druhém kvartálu (Avengers: Infinity War, Deadpool 2, Úžasňákovi 2) a jiný herec Hana Sola. Nesmíme taky zapomínat na celkem rozporuplné přijetí epizody VIII Poslední z Jediů mezi hardcore fanoušky SW a na marketing, který začal teprve přibližně dva měsíce před premiérou. Tyto důvody zcela jistě způsobily finanční propad Solo: A Star Wars Story, ale ještě musíme zmínit kvalitu samotného filmu – rozhodně se nejednalo o špatný film (mnohými fanoušky je dokonce považován za nejlepší SW film vytvořený Disneym), ale pro casual diváky, kteří Star Wars moc nesledují, nemá co nabídnout. Jedná se především o film zaměřený na fan service.

Co to znamená pro následující filmy? Tohle se těžko odhaduje, ale jsem si zcela jistý, že se ještě dlouho nedočkáme Star Wars, které by měly premiéru v jarních/letních měsících anebo půl roku po premiéře předchozí epizody. Může to ovlivnit přístup Disney k dalším SW filmům? Ano. Určitě teď musí být opatrnější, co se týče „Star Wars Stories“ filmů a naslouchání komunity, protože, jak můžeme vidět u Sola, když nikdo film neočekává, tak z něho nemůžou oni očekávat velké zisky.

Solo: A Star Wars Story dosud vydělal celosvětově $197 468 465 a na druhý týden se očekávají zisky kolem 50 – 60 milionů dolarů.

Zdroje:
- Box Office Mojo
- The Hollywood Reporter