Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Cesta nájemníka: Začátek

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
5. Únor 2014 - 16:23
No, mám pocit, že tato povídka se nezařadí do zlatého fondu kinematografie, ale pokud tomu věnuješ trochu píle a úsilí, tak věřím, že v ostatních povídkách dokážeš eliminovat jisté chyby, které jsem tu postřehl.

Jako první mě trochu zaráží název. Pokoušel jsem se najít nějaký skrytý význam slova "nájemník", ale nic kromě významu "ten, kdo má pronajatý byt a za bydlení v něm platí jeho majiteli nájemné" a synonyma "obyvatel, nájemce, partaj", apod. jsem nic nenašel. Nějak mi pak uniká souvislost s povídkou, kromě toho, že v prvním odstavci opustil (asi) pronajatý byt. Proto se spíš přikláním k názoru, že si chtěl použít něco ve smyslu "Cesta nájemného vraha", ale zkrácená verze dostala jiný význam. Na druhou stranu mě to velmi pobavilo (fakt že jo :D), tudíž to nebudu brát jako takovou chybu.

Velkou výtku bych měl ke členění textu. První odstavec je toho názorným příkladem - podle mě by měla být přímá řeč mnohem více oddělená, nikoliv schovaná uprostřed odstavce a popisové věty jsou... divné, příliš dlouhé a jednotlivé části špatně pospojované. Nebál bych se to rozdělit na více odstavců a také bych si to více po sobě četl... Tohle se víceméně váže i k ostatním odstavcům.

Další problém mám s tím, že mi tam chybí kusy příběhu a informace, například mám pocit, že povídka se odehrává na Tatooinu, ale v textu o tom není ani zmínka, přičemž mi v této formě povídky takovéto věcičky chybějí a povídka se zdá neúplná a pocit z ní mám docela rozpačitý. Na druhou stranu si myslím, že děj máš rozmyšlený a víš, o čem píšeš, ale jaksi počítáš s tím, že to ví i čtenář. S tím bych ale počítal jen v omezené míře či u jiného typu povídky.

Dej si také pozor na překlepy a pravopis, takový žavlažovač sice pobaví, ale když je tam chyb víc, značí to, že sis nedal s kontrolou takovou práci. Je to vidět i u uvozovek, kdy je máš někdy napsané dobře, někdy špatně a nepůsobí to opět nějak oslnivě. Lepší je si s tím dát čas, napsat to ve Wordu, Writeru, G-Docs, Office Web Apps apod. - prostě v něčem, co umožňuje zpětnou kontrolu.

Poslední, čeho jsem si všiml je, že si v posledním odstavci přecházel libovolně mezi přítomným a minulým časem, což působilo dost zmateně... kromě toho, že nechápu, proč si tam zmiňoval nějakého Twi'leka a označit opilost jako "vliv omamných látek" taky nebylo nejšťastnější, tam by bylo skoro lepší napsat, že: má hladinku, je pod parou, nebo prostě že s alkoholem v krvi se špatně myslí. Pod omamnou látkou bych si spíš představil nějakou drogu, kterou mu někdo přisypal do pití.

Tak tedy, na to že to je tvá první povídka, tak to mohlo být i horší... ale také lepší. Do příště bych se zaměřil na pravopis, překlepy a stylizaci, prostě tomu dát více času a pořádně to překontrolovat. Každému se asi stane, že mu něco uteče, ale takových chyb by mělo být velmi, velmi málo. Pokud bys to zvládl, zaměřil bych poté se na postupném vylepšování vypravování příběhu, což však bude asi na delší dobu, to se jen tak naučit asi nedá :)

Zkus se podívat na ostatní povídky, pokud možno ty lépe hodnocené, a porovnej jejich stylizaci a styl psaní se svojí tvorbou (neříkám kopíruj!), třeba zjistíš, kde děláš největší chyby.

Hodnocení vidím mezi 3-4 hvězdičkami... Ještě se rozhodnu podle názoru ostatních! Neber si prosím kritiku příliš osobně, ale spíš jak motivaci a nápady k tomu, co bys mohl zlepšit. Hodně štěstí do dalšího psaní :)

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Darth Severus
5. Únor 2014 - 20:40
Podle mě tím myslel žoldáka, či tak něco. Protože v polštině se žoldák řekne najemník (nevím jak se to přesně píše).
EDIT: A voják se v PL řekne žoldák. :D

„Vyslyš každého, ale ponech si svůj úsudek.“

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Darth Vitus
23-24
5. Únor 2014 - 22:12
Díky, vážně si cením toho, že je tu tolik lidí co dokážou napsat konstruktivní kritiku. Někde jsi se vážně přesně trefil - ten "zavlažovač" byl použit opravdu nešťastně(a nebyl jediný). Název měl být snad vysvětlen v dalších dílech které plánuji. Jen jsem nějak nepochopil to s uvozovkami, byl bych rád kdyby jsi měl čas to trošku rozvinout a poučit mě. Každopádně budu moc rád když mi napíšeš nějakou kritiku i k ostatním dílům které snad napíšu. Ještě jednou díky i všem ostatním co mi psali nějakou tu odezvu, pokusím se zlepšit :)
EDIT: Dodávám, planeta se jmenuje Bimmiel, tak doufám že jsem se ne příliš popsaným prostředím trefil.
Při psaní mě trochu zradil úsudek a já si myslel že to moc natahuju, tak jsem se to snažil zestručnit což se mi očividně vymstilo.

Come to the dark side, we have cookies!

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Viq
29-30
Viq [Redaktor]
5. Únor 2014 - 22:38
No, nejsem si úplně jistý, jakou funkci má zavlažovač kromě zavlažování, ale mě na tom spíš pobavil překlep a že z toho vyšel žavlažovač.

Uvozovky:
"Je to už rok a půl, ale přesto jsi tu nebyl jedinkrát včas". (tečka za uvozovkami) "Rok a půl! taková doba a ty si pořád nepamatuješ jeho jméno." řekl si Zadan v duchu."Ale (chybí mezera mezi větami) co, stejně tu už dlouho nebudu". (tečka za uvozovkami)
-► jde mi tedy o to, že máš jednou máš interpunkční znaménko před uvozovkou, jednou za uvozovkou, jednou správně, podruhé špatně, někdy ti tam chybí mezera - tak jak jsem uvedl v příkladu výše. Jsou to drobnosti, ale když je jich více, kazí dojem.

Planetu jsem tipoval Tatooine, ale moje vesmírné znalosti nejsou zrovna úžasné, takže jakmile jsem viděl "písek" a "zavlažovač", nepřišlo mi na mysl nic jiného.

Děkuji za reakci, doufám že mé vysvětlení problému bude stačit (případně ještě napiš, abych uvedl věc na pravější míru) a těším se na další díl.

"You can't believe everything you read on the Internet." - Abraham Lincoln

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Darth Vitus
23-24
6. Únor 2014 - 7:25
Aha, když ty chyby teď vidím... Asi si to po sobě budu musit vážně číst (zatím jsem byl líný nainstalovat Microsoft Office).

Planetu jsem vybral tím způsobem že jsem nějakou chvíli hledal na wiki. Tatooine my přišel moc známý, a často používaný (vyděl jsem ho v jiných povídkách).

Další díl se pokusím napsat během dneška a večer tam snad bude.

Come to the dark side, we have cookies!

+1
0
-1
Obrázek uživatele Darth Severus
6. Únor 2014 - 15:37
Já bych s tím nespěchal. ;-) Pořádně si vše promysli, zkontroluj atd.
EDIT: Viqu, co sem pleteš kino? :D
EDIT: Oprava - Kinematografii*

„Vyslyš každého, ale ponech si svůj úsudek.“

+1
0
-1
Obrázek uživatele Wedge Antilles
25-26
5. Únor 2014 - 16:59
No, zdá se, že Viq již tady vypsal vše, co se dalo, a tak to zkrátím... Naprosto s ním souhlasím... Chybky, poněkud nepřehledné členění odstavců a tak dále, a tak dále... Ale hlavně název... Ten název je docela dost matoucí :D Ovšem je to tvá první povídka, takže to není zas tak zlé, navíc, není tam nic, co by se do příště nedalo napravit ;) Proto nevěš hlavu a věř, že zde jsou podstatně horší povídky, a to nejen ty první. Viděl bych to tak na 4*, ale věřím, že příště to bude více :)

<p>"I remember the days before Yavin when we were all young, armored with the invincibility of youth and fired by the belief that the Emperor's evil Empire could not win. It didn't, but the cost was more horrible than any of us could have imagined."</p>

+1
0
-1