Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Připomínáme si výročí premiéry Star Wars: Nová Naděje

Reklama
Napsáno dne 25.5.2020

25. květen je významným a Silou prosáklý den. Je to způsobeno tím, že si ho po světě fanoušci připomínají jako den, kdy měla v kině premiéru vesmírná fantasy, která dala vzniknout jednomu z nejznámějších vesmírných dobrodružství.

Řeč je samozřejmě o filmu Star Wars IV: Nová Naděje. Tento film ušel strastiplnou cestu, během které docházelo nejen k přepisování scénáře, ale i k vytvoření podoby, jakou si tato frančíza udržuje do dnešních dů. Luke Skywalker, Darth Vader, Hvězda smrti, zajatá princezna, všechno z toho dnes známe, mnozí i zpaměti. Velký podíl na tom má nejen otec ságy George Lucas, ale i Ralph McQuarrie.Jeho malby zachytily ducha Hvězdných válek, které nejen pomohly prodat se filmovému studiu, ale jejich odkaz tu s námi zůstává dodnes.

Dlouhá cesta k Nové Naději

"Důvod, proč vytvořit Star Wars je, že jsem chtěl dát mladým lidem nějaké vzdálené exotické prostředí, kde by se mohli pohybovat se svými představami." uvedl George Lucas v jednom z rozhovorů."

George Lucas s Garym Kurtzem prošli mnoha Holywoodskými studii, mimo jiné i United Artists, nebo Universal. Všichni jim řekli, že nemají zájem. Nicméně 20th Century Fox, kteří byli povzbuzeni úspěchem snímku Americké graffiti, také z pera George Lucase, se rozhodli, že dají dvojici peníze na vytvoření prvních skriptů. Počáteční Star Wars skripta by mohly být nepoznatelné i ostřílenými fanoušky. Například jak je vidět na obrázku, který nese název "Fantastická pětka". Ten nám ukazuje původní podoby hlavních hrdinů, zleva je to Han Solo, Luke (v původním konceptu nebylo jisté, zda bude mužem, nebo ženou) Chewbacca (po mnoha letech se tento tvor objevil v Rebels jako Garazeb Orellios z rasy Lasat), C3P-O a R2-D2.

První podoby scénáře nebyly nijak atraktivní a musely se dost přepisovat. Jednou ze zásadních prvních změn bylo, když Luka změnili ze staršího generála na obyčejného chlapce z farmy a Darth Vader začal vypadat jako mohutná hrozivá postava v černém plášti, jak ho známe dnes. Při dalších úpravách v roce 1975 se objevily postavy jako Obi-Wan Kenobi a začal se probírat i vztah mezi Hanem a Leiou. Lucas měl základní představu o tom, jak ten svět může fungovat a bylo mu jasné, že psaní skript je jeho slabší stránka, proto si radši přizval na pomoc Willarda Huycka a Glorii Katz. 1. ledna 1976 dokončili čtvrté kolo návrhů. Ty pak byly použity v dubnu téhož roku, když začala produkce.

Film byl uveden v Americe v roce 1977 a nastolil novou dobu filmografie. Hlavní podíl na tom mají unikátní speciální efekty, svět kombinující prvky mýtu a pohádkového příběhu o uvězněné princezně. Úspěch prvního filmu je nesporný, jeho vliv dal vzniknout obrovskému světu plného příběhů z předaleké galaxie. Značka Star Wars pak provází jako Síla všechny z nás, obklopuje tento svět a je jeho nedílnou součástí.