Vyšel nový trailer na druhou řadu seriálu Star Wars: The Bad Batch
Včera vyšla upoutávka na druhou sezónu animovaného seriálu Star Wars: The Bad Batch. více »
10 nových Star Wars seriálů a projektů!
Dnes byly představeny nové projekty, hlavně seriály rozšiřující svět Star Wars. Máme se na co těšit, tak si je pojďme představit. více »
Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera v původních filmech.
V úctyhodných 85 letech nás navždy opustil herec a kulturista David Prowse. Tohoto herce můžete znát díky jeho impozantnímu hereckému výkonu Temného Lorda ze Sith, Darth Vadera. více »
Přehled: Yoda v The High Republic, světelný meč z plasmy, Bane a SW Squadrons
V dnešním přehledu se podíváme na Yodu a jeho nastoupení v sérii The High Republic, realistický světelný meč nebo poslední letošní Star Wars komiks. Jak se to má s Darth Banem a co nás čeká u Star Wars: Squadrons? více »
Ewan McGregor se rozhovořil o chystaném seriálu s Kenobim
Filmový představitel Obi-Wana Kenobiho, Ewan McGregor (49 let), se vrátí do role mistra Jedi po 16 letech od premiéry Star Wars Epizoda III: Pomsta Sithů. Kromě toho potvrdil v pořadu Graham Norton Show, že s natáčením seriálu se začne v březnu 2021. více »

Pragmatik aneb Psané paměti povětšinou podmračeného Padawana VII

Reklama
Přidat komentář

Komentáře

Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
23. Duben 2013 - 20:17
Jupí! Na tohle jsem se těšila už jak dlouho!
Ale k věci. Povídka je, jako vždy na tak vysoké gramatické úrovni, že si občas říkám, jestli bys tam neměla pár hrubek nasekat, aby ostatní (jako třeba moje maličkost) nevypadali jako takový trubky :D
Děj se mi taky moc líbil, zapojení Aurry byl super nápad (jen mě trochu zarazilo, že tam píšeš, že je modrá - já ji vždycky měla spíš za popelavě bílou, ale to je detail).
Musím říct, že tvoje schopnost vložit skoro do každého odstavce vtip, nebo vtipnou narážku tak, že to přitom působí přirozeně, je vážně skvělá. U téhle kapitoly jsem se moc pobavila a už se nemůžu dočkat další :)

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+8
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
24. Duben 2013 - 14:11
Děkuji za komentář i za pochvalu! :)
A co se týče té Aurry - nejspíš je to důkaz, že jsem asi barvoslepá, protože mi vždycky připadalo, že její kůže má takový modrý nádech. Po přečtení tvého komentáře jsem se ale okamžitě dala do prohlížení jejích fotek a vzala si k tomu na pomoc i ségru, která mi potvrdila, že Aurra je bílá a já jsem trotl.
Takže tak. :D

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+4
-1
Obrázek uživatele Sabaqeen
25-26
24. Duben 2013 - 15:21
No, s tou Aurrou v tom nejsi sama. Taky jsem se pro jistotu ptala ségry a ta mi oznámila, že je zelená :D

Nejhorší srážka v životě je srážka s blbcem. Blbce nikdy neusvědčíte z blbství. A z takové srážky vyjdete vždycky jako největší blbec pod sluncem.

+1
+5
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
28. Duben 2013 - 20:33
:D :D
Tak teď už budu moct v klidu spát. :D

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Mate
29-30
23. Duben 2013 - 21:36
No páni... nenáchadzam slov. Táto poviedka je úplne úžasná. :)
Keď som pred chvíľou (o 20:30) uvidel, že si napísala nový diel Pragmatika, srdce mi poskočilo radosťou. Vykašlal som sa na pozeranie dlho očakávaného futbalového zápasu medzi Bayernom Mníchov a Fc Barcelonou a radšej som sa s radosťou pustil do čítania tvojho diela. A zvolil som si dobre :)

Už od prvého riadku ma poviedka vtiahla do deja a pustila ma len pri tom poslednom. Na konci som "ľutoval", že toho nie je viac. (Samozrejme rozsahovo je poviedka optimálne dlhá, to len ja som mal chuť stále čítať nejaký text písaný tvojim skvelým štýlom).

Priznám sa, že celý čas som sa pri čítaní usmieval (a niekedy som sa aj hlasnejšie rozosmial). Dokážeš príbeh podať naozaj dokonalým spôsobom. Vyzerá to, že humor je na prvom mieste, ale musím povedať, že nezaostáva ani napätie v deji, ani opisy, či myšlienkové pochody, dialógy, proste nič. Všetky faktory dôležité pre kvalitné literárne dielo sú v rovnováhe. To sa mi strašne páči. Musím sa priznať, že ťa za to veľmi obdivujem.

Gramatika bola bezchybná (aspoň zo slovenského ulhu pohľadu), aj keď som mal pocit, že niektoré čiarky by som do niektorých viet nedával (ale to neber vážne, pretože mám pocit, že pravidlá v písaní čiarok sa v českej a slovenskej gramatike mierne odlišujú - takže táto pripomienka patrí len na okraj).

Ešte by som mal takú malú pripomienku - trošičku mi vadilo, že hneď na začiatku si napísala, že hlavná postava sa dostala do väzenia. Nemám nič proti retrospektívnemu štýlu písania. Lenže akosi mi ten úvod prezradil, ako celá poviedka dopadne. Keby som to nevedel, tak by som sa viac dokázal napojiť do deja (a viac si užiť to napätie), pretože by som do poslednej chíli dúfal, že sa zamračenému padawanovi podarí uniknúť. Ale neberiem to ako chybu. Poviedka bola aj tak skvelá.

Páči sa mi zapojenie autentickej postavy Aurry Sing a tiež spomenutie "majstra" Anakina Skywalkera.
Ďalšia vec, ktorá ma veľmi ohromila bola, keď si opisovala, ako padawan vníma Silu. Bolo to naozaj epické. A navyše teraz už viem, že aj on má dostatočný počet midi-chlorianov, a vďaka tomu konečne beriem tvoju postavu ako skutočného Jedia - a na niečo také som čakal od prvého dielu.

No tak na záver: Poviedka bol dokonalá a ako vždy mi zlepšila náladu. Na písanie máš talent. Neviem, aké máš plány do budúcna, ale ak sa týkajú písania, tak ti predpovedám veľkú budúcnosť. Samozrejme držím ti palce aj vo všetkom ostatnom netýkajúcom sa literatúry.
Ďakujem za sprijemnenie večera a za zážitok, ktorý mi tvoje dielo ponúklo, a poviedku hodnotím na 100%

"Obi-Wan... there is good in him… I know. I know there is… still…" ―Padmé Amidala's final words

+1
+6
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
24. Duben 2013 - 14:53
Mockrát děkuji za komentář, udělal mi opravdu velkou radost. Taky mě moc těší, že se ti povídka líbila, což je pro mě velkou poctou, protože mně se zase hrozně moc líbí ty tvoje. Navíc jsem se musela smát, když jsem si přečetla, jak se my dva navzájem obdivujeme a doporučujeme si věnovat svou budoucnost psaní :D :D

Retrospektivu tohoto typu jsem použila proto, že jsem jednoduše chtěla čtenáři vyrazit dech. :D Předchozí díl totiž končí poměrně idylicky, tudíž si troufám tvrdit, že čtenář předpokládá, že děj se i nadále bude vyvíjet v klidu. Alespoň zpočátku. Mě ale lákalo vytvoření tohohle kontrastu, který čtenář nemohl očekávat. Beru v potaz, že ty máš raději co nejdelší udržování napětí a budu si to pamatovat ;)

Na zakomponování Síly do textu taky myslím už od prvního dílu, ale vhledem k tomu, že náš Padawan trávil většinu vyprávěného času v Chrámu, nebylo nezbytné Sílu užívat v takovém měřítku. Kdybych chtěla, mohla jsem ji samozřejmě použít už dřív, ale připadalo mi lepší si ji nechat až na nějakou akci, obzvlášť také pro vytvoření kontrastu mezi poklidným chrámovým světem a nebezpečným světem venku.
Já si to moc dobře pamatuju, že jsi u (asi pátého?) dílu orodoval za to, aby se v povídce objevila Síla, nicméně všechno má svůj čas, a když jsem psala ten odstavec o Síle, tak jsem si říkala: "Tak, konečně se ten chudák Mate dočká!" :D A doufala jsem, že ti udělá radost. Podle všeho udělal, takže z toho mám radost i já :) Síla se v povídce bude už objevovat častěji, přece jenom už nepíšu o učedníkovi v Chrámu, ale o právoplatném Padawanovi.

A co se týče těch čárek, je možné, že jsem v textu nějakou přehlídla, i když jsem ho zkontrolovala. Tvou připomínku neberu na okraj, klidně totiž můžeš mít pravdu.

Ještě jednou tedy děkuji za komentář, pochvalu i věcné připomínky! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+4
-1
Obrázek uživatele klara1
24-25
24. Duben 2013 - 16:47
Když jsem se dneska po nesmírně otravném dni vrátila domů ze školy, doufala jsem, že už budu mít konečně pokoj a hle, když jsem zasedla k počítači a zašla na jeden z mých oblíbených webů, tak se na mě věčného smolaře usmálo štěstí a málem jsem spadla radostí ze židle, po tak dlouhé době jsem se obávala, že s podmračeným padawanem už je nadobro konec.

Samozřejmě na příběhu jako vždy není co vytknout, zasmála jsem se, politovala našeho padawana, vzpoměla si na naší češtinářku u které by sis něčím takovým rozhodně vydobyla místo oblíbence a na konci mi bylo jasné, že budu opět čekat dnem i nocí na další díl.

A co se týče Aurry Sing asi bych si měla zajít na oční, protože ji taky celý život pokládám za modrou. :D

"Ne každý, kdo bloudí, je ztracen." - J.R.R. Tolkien

+1
+5
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
28. Duben 2013 - 20:31
Díky za komentář i za pochvalu! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Asajj Ventress
22-23
28. Duben 2013 - 9:00
Jako vždy se mi to velmi líbilo. ZAsmála jsem se tomu a hned jsem měla lepší náladu.

Všichni se měníme, když se nad tím zamyslíte, všichni jsme rozdílní lidé napříč svými životy. A to je v pořádku, to je dobré, musíš se stále posouvat, dokud si pamatuješ všechny ty lidi, kterými jsi býval

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
28. Duben 2013 - 20:32
To mě těší, děkuji za komentář ;)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
+2
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
1. Květen 2013 - 0:32
Trvalo mi celý týždeň, kým som si našiel 20 minút a prečítal si tvoju poviedku. Napriek tomu, že sotva vidím a najradšej by som si len ľahol do tej tvrdej, hnusnej, ošarpanej postele, považujem to za najlepšie strávený čas v tomto týždni. Síce sa to môže zdať bezvýznamné, keďže je len utorok (možno už bude streda, kým toto dopíšem), ale pre mňa to veľa znamená...

Čo je znakom kvalitného autora? Tebe to rozprávať nemusím, ale možno niektorí netušia správnu odpoveď. Dobrého autora robí spôsob, akým svoje dielo podá. To, že som si bez problémov spomenul na všetky hlavné udalosti poviedky spred dvoch mesiacov, je jednoznačná ukážka kvalitne napísanej práce, ktorá sa jednoducho vryje do pamäti a už nepustí (pomáhali mi aj tvoje odkazy na minulé udalosti - palec hore).

To, že píšeš svojím vlastným nezameniteľným štýlom, že je to stále zábavné a kvalitné, už opisovať nebudem. Spomínal som to predtým, spomínali to ostatní, spomína sa to jednoducho často. A právom.

Obával som sa, že moje nároky na tvoje poviedky sa postupom času budú neprimerane zvyšovať. Myslel som si, že po dvoch mesiacoch čakania budem sklamaný. Som rád, že som sa mýlil a obával zbytočne. Poklona pre teba, poklona aj pre mňa (odmena za moju... primeranosť).

O kvalitu poviedky som sa neobával. Ten týždeň od vydania poviedky som naopak uvažoval, aké nové prvky do poviedky zapojíš. Celá predchádzajúca kapitola bola skôr malou revolúciou v tvojom písaní ako len evolúciou. Ale to som už opisoval predtým.

Konečne prejdem priamo k poviedke. Musím povedať, že som sa bavil. Text bol opäť raz prehľadný, výstižný, s jasnými pravidlami. To mi úplne vyhovuje. Tvoj štýl je vycibrený a pomalými krokmi zlepšovaný v každej poviedke. Ja tu jednoducho nemám čo vyčítať.

Na druhú stranu musím poznamenať, že som nadobúdal dojem, že som sa bavil iným spôsobom. Pokúsim sa ti to opísať. Po prečítaní som mal pocit, že tých zábavných pasáží bolo v texte zatiaľ najmenej zo všetkých tvojich poviedok. Síce si si stále zachovala svoj typický humor, nebol však na toľkých miestach. Možno je to len pokročilou hodinou a "za svetla" by mi to vyznelo inak, všímal som si predovšetkým iróniu a jemnú satiru, ktorú si častejšie využívala, aj ako náhradu za to tradičnejšie vyjadrovanie. Nie je to ten typ humor, po ktorom sa (obrazne) váľaš po zemi, chytáš za brucho a po líci ti tečie dlhá slina. Ale trafilo sa mi to do chuti. Presne tento spôsob vyjadrovania považujem za vtipný. Je omnoho reálnejší, prirodzenejší, dokonca si myslím, že aj inteligentnejší (keďže mnoho ľudí ho v reálnom svete nechápe). Bolo to jednoducho presne to, čo som chcel počuť (vidieť). Zároveň to bol silný nástroj, ako vytvárať celú atmosféru - "sám a stratený v neznámom svete".

Z môjho pohľadu kladne hodnotím tú retrospektívnu časť. To, že som vedel, ako poviedka skončí, ma od čítania vôbec neodradilo. Práve naopak, ešte viac som sa začal zaujímať, akým spôsobom došlo až k tomu spomínanému záveru (úvodu). Je to taký krásny, typický spôsob rozprávania príbehu známy z mnohých seriálov (spomínam si na Dva a pol chlapa), filmov (čiastočne The Hangover, Sherlock Holmes) či dokonca kníh (opäť Sherlock Holmes, na názov ďalšej si nespomeniem). Všetky tieto momenty vyznievali v ich podaní naozaj vtipne. Pretože stále tvoje poviedky považujem za prevažne humorné, čiže príbeh je v miernom úzadí, tento prvok sa mi tam hodil.

Napriek tomu všetkému, mám aj zopár výhrad. Alebo skôr odporúčaní, drobných námietok unaveného chlapca s notebookom na zlomenej stoličke... Minulú poviedku som vychválil za prevládajúci príbeh, ktorý bol vhodne doplnený humorom. Tentokrát však príbeh pre mňa nehral až takú rolu a zároveň kombinácia opisov, vtipov a daného príbehu nevyznievala tak harmonicky. Nepodporovali a nerozširovali sa tak, ako v predchádzajúcej poviedke. Táto drobná výhrada však môže byť spôsobená aj mojou únavou. V prípade, že budem mať čas, si poviedku prečítam ešte raz (možno cez víkend... aj keď mám skúšku... uvidíme).

Zároveň musím poznamenať aj zvýšený počet "vážných" častí príbehu. Príkladom môže byť aj opis vnemov pri využívaní Sily. Tie opisy boli bravúrne. Skvele precítené, dôsledne vyberané slová, presné a jednoznačné popisy pocitov. Avšak, mal som chvíľu dojem, akoby tá časť do textu (ako celku) nezapadala. Bola jednoducho príliš vážna, bez náznaku tvojho povestného vtipu. Celý čas som očakával, kedy konečne tvoj hrdina preukáže svoj povestný rozdielny pohľad na tieto udalosti. "Zosmiešňuje" Yodu, spochybňuje jeho závery. Jeho konanie a vlastnosti sa vymykajú tradičnej prezentácií Jediov. Očakával som teda, že použije svoj pohľad aj v týchto častiach poviedky.

Neber to, prosím, ako chybu. Celá poviedka bola vynikajúca. Každé slovo bolo použité presne tam, kde byť malo. Tvoj príbeh je originálne vypovedaným "svedectvom" neobyčajného padawana, ktorý je svojím spôsobom očarujúci (vlastnosťami). Pod 10* ísť jednoducho nemôžem. Moje hodnotenie sa tentokrát zastavilo na 95%. Možno je to spôsobené aj tým, ako na mňa zapôsobila predchádzajúca poviedka. Každopádne dúfam, že budeš pokračovať v tom, čo robíš, pretože to robíš jedinečným a zábavným štýlom. Po prečítaní tvojej poviedky som mal vždy lepšiu náladu a zmena nenastala ani dnes (včera).

S pozdravom a želaním všetkého dobrého

PredsaJa.

+1
+4
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
6. Květen 2013 - 9:47
PredsaJa, děkuji ti za (jako obvykle) velmi vyčerpávající komentář i za všechny pochvaly a připomínky, velmi si toho vážím. Jsem ráda, že se ti povídka líbila.
Co se týče děje, docela mě překvapuje, že ti připadalo, že tentokrát je spíše v pozadí, poněvadž tohle je asi nejakčnější díl, který jsem zatím napsala :D Je to zajímavé, sto lidí - sto chutí, každý to vnímá jinak, ale každopádně jsem ráda, že jsi mi to napsal. Taktéž tvoje připomínka "zároveň kombinácia opisov, vtipov a daného príbehu nevyznievala tak harmonicky. Nepodporovali a nerozširovali sa tak, ako v predchádzajúcej poviedke." - nejsem si úplně jistá, jestli přesně chápu, co tím vlastně myslíš, ale budu nad tím přemýšlet a dopříště se to pokusím vyspravit.

Psal jsi také o změně typu humoru. Myslím, že změna proběhla pouze v tom, že vtipné pasáže vyjadřuji více způsoby než tomu bylo u prvních dílů, kde jsem používala víceméně způsob jeden. Vtipů tam je co do počtu stejně jako v předchozích dílech, řekla bych, jenom není většina napsaná v tom "typickém humoru", jak jsi ho nazval a jak tomu bylo dříve, proto to možná vypadá, že jich je míň. Opět děkuji za skvělou připomínku - já bych si toho sama nevšimla. Ani by mě to nenapadlo :)

Zmínil ses o větším počtu vážných částí. To je pravda. Však se taky dějí vážné věci :). V tom, že podle tebe tyhle části do textu příliš nezapadají, ti musím částečně dát za pravdu; přece jenom to není úplně typický Daimon, jak jsme na něj zvyklí. Ale zase na druhou stranu, ačkoli si za každé situace zachovává svůj sarkasmus, zrovna teď se nachází v zajetí námezdních lovců a o událostech uplynulých hodin se mu vtipkovat nechce - jsou ještě příliš čerstvé a nejspíš mu kvůli nim hrozí smrt. Troufám si tvrdit, že v takové situaci přejde humor snad každého vtipálka.
To jenom na vysvětlení, ale tvou připomínku samozřejmě uznávám.

Jěště jednou mockrát děkuji a přeji pěkný den :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
0
-1
Obrázek uživatele PredsaJa
30-31
6. Květen 2013 - 15:18
Snáď sa mi podarí uviesť veci na pravú mieru. S odstupom času možno nájdem správne slová, ktoré to všetko trochu vysvetlia.

Dej v pozadí - myslel som tým to, že v tejto poviedke sa moja pozornosť viac zameriavala na opisy a myšlienky Daimona. Dej tam samozrejme bol a bol ďaleko výraznejší než v prvých kapitolách tvojej poviedky. Ale tvoja predchádzajúca poviedka v dejovosti vynikala. Možno to bolo spôsobené tým, že pôsobila ako "šok", keďže predtým si sa viac zameriavala na humor. Vylož si to však tak, že to nie je chyba. Poukazoval som len na menšie rozdiely, ktoré som zaznamenal.

Ďalej "harmónia" - chcel som poukázať na to, že v máš v poviedke pasáže, kde nie úplne plynulo a prirodzene prechádzaš od vážnej časti, k tej "tradične" vtipnej až k tej sarkastickej. Aby som to povedal obrazne, chvíľku sa človek smeje, potom je vážny, neskôr plače. Jediné, čo tým chcem povedať je, že by som si vedel predstaviť nejakú krátku vetičku, ktorá by mi naznačila, že si mám "pripraviť" tie správne emócie. Aby som nezažíval také šoky.

Zmena humoru - vystihla si to, čo som chcel povedať. Rozšírila si si repertoár a to považujem za tvoju najväčšiu zbraň a práve tu je vidieť pokrok, ktorý si ako spisovateľka dosiahla.

Vážne časti - páčili sa mi a sú rozhodne spestrením tvojich poviedok. Určite si zaslúžia svoje miesto v poviedke. Jedine, a to som už písal vyššie, by som si vedel predstaviť plynulejší prechod, nie taký "skokový".

Dúfam, že som ti niektoré veci trochu objasnil. Mne sa tvoja poviedka páčila a považujem ju za lepšiu ako tvoje predchádzajúce. Je vidieť, že stále pracuješ na zlepšovaní a experimentuješ s rôznymi prístupmi. Moje nároky taktiež neustále stúpajú, ale ty ich zakaždým zvládaš. Ak by som zhrnul jediným slovom všetky tie veci, ktoré sa mi zdajú, že by sa mohli vylepšiť, povedal by som "optimalizácia". Nič iné za tým nehľadaj. Ak by si stále pokračovala v tom, čo robíš, bude to super. Ale ja viem, že už nabudúce ma poviedka svojou vyššou kvalitou prekvapí a ja budem musieť tie chybičky hľadať lupou.

Teším sa na ďalšiu časť a želám veľa šťastia.

+1
+1
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
6. Květen 2013 - 20:16
Patří ti můj velký dík i obdiv, že máš tu trpělivost mi to celé vysvětlovat znovu :) Podle všeho jsem to nakonec pochopila správně, ale i přesto mockrát děkuji, že jsi mi to potvrdil a já teď vím na čem mám ještě zapracovat.
Díky! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
0
-1
Obrázek uživatele Trigatron
34-35
19. Květen 2013 - 22:26
Měl bych se mračit. Učím se na státnice. Přestaň se smát!
"K mojí smůle se ukázalo, že v Chrámu Jediů není nic anonymní."
Sakra! Sakra! Sakra! :D

Obávám se, že jsem právě narazil na dílko, které si budu číst znovu a znovu. Především díky excelentnímu, jako poušť suchému humoru, který je, abych řekl pravdu, odzbrojující. Stručně, krátce a jasně - 10 z 10ti. A škoda, že nemohu dát jedenáct.

"You may fire, when ready."

+1
+2
-1
Obrázek uživatele Evelynne Storm
30-31
20. Květen 2013 - 9:30
Díky, to mě těší a držím palce na státnice! :)

Každý z nás může být Jedi. Stačí jen naslouchat Síle...

+1
0
-1